Túszejtők élő pajzsnak használják egy vonat elhurcolt utasait Nigériában

május 3., kedd 18:15

Egy vonat több mint száz utasát hurcolták el március végén Nigéria forrongó, északi részén, és túszejtőik most élő pajzsnak használják foglyaikat – közölte Muhammadu Buhari nigériai elnök.

A szerelvényt a nigériai főváros, Abuja térségében egy robbantással állították meg egy helyi fegyveres banda tagjai, majd lerohanták a vonatot nyolc utast megölve.

Az emberrablók „élő pajzsként használják a civileket, ami megnehezíti a közvetlen konfrontációt” – mondta Buhari helyi idő szerint hétfőn Abujában. „Nem törődnek a túszaik életével, ha esetleg támadás alá kerülnének” – mondta.

Muhammadu Buhari beszél Lagosban március 22-én. Fotó: Emma Houston/Xinhua via AFP

A szeretteik szabadon engedését követelő családoknak azt üzente: a helyzet nagyon kényes, bölcsességet és türelmet igényel. „Nem nevezhető sikeresnek az olyan mentőakció, ami foglyok halálát eredményezi” – közölte az államfő aki az összes túsz biztonságos szabadon engedését akarja elérni.

A hatóságok szerint Nigéria forrongó északi régiójában emberek százait tartják fogva váltságdíj reményében.

Nigéria északnyugati és középső részén gyakoriak a fegyveres támadások, fosztogatások, emberrablások, gyújtogatások és jószáglopások. Emellett Nigéria északkeleti részén újra erőre kapott az Iszlám Állam terrorszervezet helyi ága (Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány, ISWAP), miután „megszerezte” a Boko Haram dzsihadista szervezet területeinek jelentős részét. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt