10 ezer menekült érkezett Ukrajnából egy nap alatt

háború
2022 május 04., 08:19
photo_camera Ukrajnai menekültek érkeznek a budapesti BOK Csarnokba 2022. március 21-én Fotó: Kiss Bence/444

Az ORFK hivatalos adatai szerint hétfőn az ukrán-magyar határszakaszon 5000 ember, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5267 ember nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett Magyarország területére. Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint 10 ezer ukrajnai menekült érkezett az országba.

Az MTI által közölt rendőrségi jelentés szerint közülük csak 873 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

A menekültek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalánál szerezhetik be végleges okmányaikat.

Érdekes, hogy az érkezőknek csak töredéke, 284 ember, köztük 138 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte szerdán a police.hu oldalon, hogy a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt