193 millió ember éhezik világszerte

külföld
2022 május 04., 10:07

A fegyveres és gazdasági válságok, illetve a szélsőséges időjárási viszonyok miatt tavaly világszerte több tízmillióval nőtt az éhezők száma - derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Unió közösen készített, szerdán közzétett jelentéséből.

A tájékoztatás szerint 2021-ben az élelmiszerválság 53 országban összesen 193 millió embert sújtott, csaknem 40 millióval többet, mint 2020-ban. A jelentésben kiemelik egyebek között a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Afganisztánt, Etiópiát, Szudánt és Szíriát, rámutatva arra, hogy a koronavírus-járvány tovább nehezítette az egyébként is válságokkal küszködő országok helyzetét.

A szélsőséges időjárási viszonyok, elsősorban az afrikai országokban, szintén hozzájárultak az élelmiszerhiányhoz.

Etiópiában, Dél-Szudánban, Madagaszkár déli részén és Jemenben mintegy 570 ezer embert fenyeget az éhezés - emelik ki a jelentésben, hozzátéve, hogy több, súlyos élelmiszerválsággal küzdő ország, köztük Szomália, Kongó és Madagaszkár tavaly a gabonát szinte teljes egészében Oroszországból és Ukrajnából szerezte be.

A válság a legsúlyosabban a vidéki régiókat érintette: az élelmiszerbizonytalanságban szenvedők kétharmada a központoktól távol eső területeken élők közül került ki, ezért a jelentés felhívja a figyelmet a mezőgazdasági szektor fejlesztésére is. Az ENSZ egyúttal pénzügyi támogatást sürgetett, illetve komolyabb politikai összefogást az éhezők számának csökkentése érdekében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt