193 millió ember éhezik világszerte

külföld
2022 május 04., 10:07

A fegyveres és gazdasági válságok, illetve a szélsőséges időjárási viszonyok miatt tavaly világszerte több tízmillióval nőtt az éhezők száma - derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Európai Unió közösen készített, szerdán közzétett jelentéséből.

A tájékoztatás szerint 2021-ben az élelmiszerválság 53 országban összesen 193 millió embert sújtott, csaknem 40 millióval többet, mint 2020-ban. A jelentésben kiemelik egyebek között a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Afganisztánt, Etiópiát, Szudánt és Szíriát, rámutatva arra, hogy a koronavírus-járvány tovább nehezítette az egyébként is válságokkal küszködő országok helyzetét.

A szélsőséges időjárási viszonyok, elsősorban az afrikai országokban, szintén hozzájárultak az élelmiszerhiányhoz.

Etiópiában, Dél-Szudánban, Madagaszkár déli részén és Jemenben mintegy 570 ezer embert fenyeget az éhezés - emelik ki a jelentésben, hozzátéve, hogy több, súlyos élelmiszerválsággal küzdő ország, köztük Szomália, Kongó és Madagaszkár tavaly a gabonát szinte teljes egészében Oroszországból és Ukrajnából szerezte be.

A válság a legsúlyosabban a vidéki régiókat érintette: az élelmiszerbizonytalanságban szenvedők kétharmada a központoktól távol eső területeken élők közül került ki, ezért a jelentés felhívja a figyelmet a mezőgazdasági szektor fejlesztésére is. Az ENSZ egyúttal pénzügyi támogatást sürgetett, illetve komolyabb politikai összefogást az éhezők számának csökkentése érdekében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.