Egy uniós biztos szerint a Pegasus-ügy kivizsgálása nem az Európai Bizottság hatásköre

külföld
május 4., 18:58
comments 2

„A tagállami hatóságoktól várjuk el az ügy felderítését és ezáltal a polgárok bizalmának helyreállítását” - mondta Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén. Szerinte a Pegasus kémprogram EU-n belüli illegális használatának kivizsgálása nem tartozik az Európai Bizottság (EB) hatáskörébe.

„A Pegasus-szoftver uniós tagállamok általi használata magánszemélyek, többek között európai parlamenti képviselők ellen, és az alapvető jogok megsértése”. Ez volt a címe annak a vitának, ahol Hahn kifejtette, hogy a Pegasus-botrány kivizsgálása a tagállamok feladata, bár hozzátette, fontos, hogy a vizsgálatok alatt támaszkodjanak az uniós bíróság korábbi ítéleteire.

A biztos elmondta, hogy a tagállamoknak felügyelniük kell saját hírszerző szervezeteiket, továbbá biztosítaniuk kell az újságírók szabadságát. „Tiszteletben kell tartani a fékek és egyensúlyok rendszerét, fontos, hogy különböző állami szervek egymást tudják ellenőrizni, mert ilyen módszerekkel lehet kideríteni, hogy a kémprogramot illegális módon alkalmazták-e” - mondta. Elmondása szerint az EB szoros figyelemmel fogja követni az ügyet vizsgáló különbizottságok tevékenységét.

Tavaly derült ki, az izraeli kémprogrammal Magyarországon legalább háromszáz embert vettek célba.

Az áldozatok egy része újságírók - köztük a 444-hez most leigazolt Németh Dániel -, üzletemberek, ellenzéki politikusok, közéleti szereplők és egyéb tisztségviselők voltak. A programot elvileg csak terrorizmussal, vagy szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lett volna szabad használni, azonban gyorsan kiderült, hogy Magyarországon erről szó sem volt.

(via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt