Egy uniós biztos szerint a Pegasus-ügy kivizsgálása nem az Európai Bizottság hatásköre

külföld
2022 május 04., 18:58
comments 1

„A tagállami hatóságoktól várjuk el az ügy felderítését és ezáltal a polgárok bizalmának helyreállítását” - mondta Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztos az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén. Szerinte a Pegasus kémprogram EU-n belüli illegális használatának kivizsgálása nem tartozik az Európai Bizottság (EB) hatáskörébe.

„A Pegasus-szoftver uniós tagállamok általi használata magánszemélyek, többek között európai parlamenti képviselők ellen, és az alapvető jogok megsértése”. Ez volt a címe annak a vitának, ahol Hahn kifejtette, hogy a Pegasus-botrány kivizsgálása a tagállamok feladata, bár hozzátette, fontos, hogy a vizsgálatok alatt támaszkodjanak az uniós bíróság korábbi ítéleteire.

A biztos elmondta, hogy a tagállamoknak felügyelniük kell saját hírszerző szervezeteiket, továbbá biztosítaniuk kell az újságírók szabadságát. „Tiszteletben kell tartani a fékek és egyensúlyok rendszerét, fontos, hogy különböző állami szervek egymást tudják ellenőrizni, mert ilyen módszerekkel lehet kideríteni, hogy a kémprogramot illegális módon alkalmazták-e” - mondta. Elmondása szerint az EB szoros figyelemmel fogja követni az ügyet vizsgáló különbizottságok tevékenységét.

Tavaly derült ki, az izraeli kémprogrammal Magyarországon legalább háromszáz embert vettek célba.

Az áldozatok egy része újságírók - köztük a 444-hez most leigazolt Németh Dániel -, üzletemberek, ellenzéki politikusok, közéleti szereplők és egyéb tisztségviselők voltak. A programot elvileg csak terrorizmussal, vagy szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lett volna szabad használni, azonban gyorsan kiderült, hogy Magyarországon erről szó sem volt.

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.