Izrael nem volt hajlandó fegyvert küldeni Ukrajnának, aztán jött Lavrov, és lezsidózta Hitlert

háború
2022 május 04., 07:24
comments 15
Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter 2022. április 14-én az MGIMO moszkvai egyetemen
photo_camera Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter 2022. április 14-én az MGIMO moszkvai egyetemen Fotó: Orosz Külügyminisztérium/AFP

Mióta Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát, Izrael következetesen elutasította Kijev és szövetségese kéréseit arra vonatkozóan, hogy katonai felszereléseket, például rakétaelhárító eszközöket küldjön az ukrán csapatoknak.

Az izraeli kormány abba is csak nemrég egyezett bele, hogy sisakokat és golyóálló mellényeket szállítmányozzon a polgári mentő- és egészségügyi alakulatoknak. További 100 tonna humanitárius segélyt is küldtek, és hat hétre egy tábori kórházat állítottak fel Nyugat-Ukrajnában.

Izrael távol kívánt maradni a fegyveres konfliktustól, hogy diplomáciai célból megőrizze Oroszországgal ápolt kapcsolatait.

Az izraeli tisztviselők most várhatóan mégis támogatni fogják, hogy katonai segélyt küldjenek Ukrajnának, még ha csak szimbolikus mértékben is – írta szerdán a Haaretz az ügyet ismerő tisztviselőkre hivatkozva. Ez nem jelenti azt, hogy egyből Kijev rendelkezésére bocsátják a Vaskupola védelmi rendszert – az súlyos diplomáciai összefeszülést jelentene Moszkvával –, de egyszerűbb védelmi fegyverek szállításáról már a napokban döntés születhet. Támadófegyverekről egyelőre nincs szó.

A lap szerint az orosz kapcsolatok elhidegülése szorosan összefügg azzal, hogy Szergej Lavrov, a Kreml külügyminisztere azt állította: Adolf Hitler zsidó származású volt, ezzel párhuzamot vonva Volodimir Zelenszkij zsidó származású ukrán elnök között, aki szerinte náci politikát folytat.

Lavrov megjegyzése felgyorsíthatja Jeruzsálem lassú eltávolodását Moszkvától, ami a golyóálló mellények és sisakok szállításával kezdődött, és amibe a Haaretz szerint beleillenek egyes kormányzati emberek kommentárjai is, amik már kifejezetten háborús bűnök elkövetésével vádolták meg Oroszországot.

A döntés elsősorban szimbolikusnak tekinthető; gesztus az Egyesült Államok és Ukrajna irányába; egyben jelzés is, hogy Izrael továbbra is kész védelmi eszközöket exportálni szövetségesei részére. De épp emiatt azt továbbiak követhetik, és nem lehet kizárni, hogy folyamatos lesz az eszközök szállítmányozása Jeruzsálem és Kijev között.

Az exportképesség felmutatása nem mellékes szempont: az izraeli védelmi export 2021-ben rekordot döntött, 11,3 milliárd dollárt ért el. Európa volt az izraeli védelmi termékek legnagyobb vásárlója - a teljes export 41 százalékát bonyolították. (Times of Israel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.