Lavrov Zelenszkijt Hitlerhez hasonlította, akiben szerinte szintén zsidó vér volt

háború
2022 május 01., 22:43
Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere március 10-én
photo_camera Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere március 10-én Fotó: Sputnik via AFP

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy olasz televíziónak adott interjúban azt mondta: az a tény, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök zsidó, nem negligálják a náci elemeket az országában, és ezt azzal az állítással igyekezett alátámasztani, hogy Adolf Hitlerben is „zsidó vér volt”.

Az orosz külügyminiszter azt mondta, „a nyugati média hamisan ábrázolja az orosz veszélyt”, Oroszország elkötelezett amellett, hogy megakadályozza az atomháború kitörését, és csak igyekszik garantálni az oroszbarát ukránok biztonságát a keleti régiókban.

Lavrov szerint a NATO és az EU „belenyugodott Washington dominanciájába”, és Washington úgy döntött, „a világnak most egypólusúnak kell lennie”. Azzal vádolta az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy „neonáci alosztályokat” képeznek ki, amik most az ukrán hadsereg soraiban vannak, utalva az ukrajnai Mariupol városában lévő Azovsztal üzemben harcolókra.

Vannak olyan jelentések, amik „megerősítik, hogy az amerikaiak és különösen a kanadaiak vezető szerepet játszottak Ukrajna ultraradikális, nyíltan neonáci alosztályainak előkészítésében” – mondta Lavrov, de azt nem árulta el, milyen jelentésekre utal.

A Kreml azt állítja, hogy február 24-én „különleges hadműveletet” indított Ukrajna demilitarizálására és „nácitalanítására”, mondván, le akarják fegyverezni és győzni a nacionalistákat az országban. Kijev és a nyugati szövetségesei az invázió hamis ürügyét elutasítják. Az invázió kezdete óta a konfliktus mindkét oldala a nácikhoz hasonlította az ellenfeleit, és népirtás elkövetésével vádolja egymást. Az oroszok már minden jel szerint követtek el tömeggyilkosságokat. (via Haaretz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.