Koalíciót kötött a francia baloldal: megpróbálják megfosztani a többségétől Macront

külföld
2022 május 04., 13:51
comments 11

Megállapodott a francia Szocialista Párt (PS) és a populista baloldali La France Insoumise (LFI), hogy együtt indulnak a júniusi parlamenti választáson. Reményeik szerint így megfoszthatják a többségtől az újonnan megválasztott Emmanuel Macront.

"Le tudjuk és le is fogjuk győzni Emmaunel Macront, hogy többséggel valósítsunk meg egy radikális programot" - mondta Adrien Quatennens, az LFI képviselője.

photo_camera Adrien Quatennens, az LFI képviselője Fotó: EMMANUEL DUNAND/AFP

Úgy látszik, a 2008-ban a PS-ből kivált, majd az LFI-t megalapító Jean-Luc Melenchon a megállapodással végre elérte, hogy az EU-val szemben megfogalmazott kritikái nagyobb felületet kapjanak a baloldalon. A baloldali politikus problémásnak tartja az EU költségvetési és versenyjogi szabályait és a szabadpiaci elveket. A PS azonban hagyományosan Európa-párti, így lesz még mit lejátszania a két pártnak.

Közös közleményükben elmondták, céljuk, hogy nyomást gyakoroljanak az EU-ra szociális és környezetvédelmi területeken, ezenkívül emelnék a minimálbéreket, csökkentenék a nyugdíjkorhatárt, valamint az alapvető termékeket jól megárstoppolnák. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt