Magyarország 2023-ig mentesülhetne az orosz olajembargó alól, de a kormánynak egyelőre így sem tetszik az unió terve

háború
2022 május 04., 11:13
comments 14
Ursula von der Leyen a hatos szankciócsomagról zajló vitán 2022 május 4-én Brüsszelben
photo_camera Ursula von der Leyen a hatos szankciócsomagról zajló vitán 2022 május 4-én Brüsszelben Fotó: PATRICK HERTZOG/AFP

Szerda reggel jelentette be Ursula von der Leyen, hogy az Európai Unió tagállamai várhatóan a napokban végleges döntést hoznak arról, hogy megszüntetik olajkereskedelmi együttműködésüket Oroszországgal. (A földgáz ügyében nem született megállapodás.)

A szándék az, hogy a következő hat hónapban előbb a nyersolaj-kereskedelmet építik le, 2022 végéig pedig a finomított termékekkel való kereskedést is felfüggesztik.

Magyarország és Szlovákia különleges helyzetben vannak, elsősorban az orosz energiahordozóknak való, az átlagosnál nagyobb kitettségük miatt, másrészt mert eddig a magyar kormány – a nyilvánosságban legalábbis – határozottan ellenezte az embargóról szóló döntéseket.

A Reuters most egy uniós forrásra hivatkozva azt írja, hogy emiatt Magyarország és Szlovákia 2023 végéig továbbra is vásárolhatnak majd orosz nyersolajat a meglévő szerződések alapján. A kivételezéssel a Bizottság azt próbálhatja elérni, hogy a két tagállam véletlenül se vétózza meg a tervezetet. A hírügynökség úgy közölte a hírt, hogy a két ország kifejezetten kérte, hogy az embargóról szóló döntés rájuk egyelőre ne vonatkozzon.

Időközben az ügyben megszólalt a magyar kormány is. A nemzetközi kapcsolatokért felelős Kovács Zoltán államtitkár szintén a Reuters írásbeli kérdésére kommentálta Ursula von der Leyen bejelentését. Kovács szűkszavúan annyit írt, hogy Magyarország egyelőre nem lát garanciákat az Európai Unió olajszankciókra vonatkozó javaslataiban arra vonatkozóan, hogy miként lehetne kezelni az átmeneti időszak energiaellátását. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.