Teljes orosz olajembargóra készül az Európai Unió

háború
2022 május 04., 07:47

Szerda reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részletesen ismertette a hatodik orosz szankciócsomagot, amiről az elkövetkező napokban születik megállapodás az uniós tagállamok vezetői között.

Von der Leyen kemény hangot ütött meg sajtótájékoztatóján. A Bucsában és Mariupolban háborús bűnöket elkövető magas rangú orosz katonatiszteknek célozva például azt üzente: „Tudjuk, kik vagytok, ezt nem ússzátok meg”.

Elmondta, hogy az új csomag részeként a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját ki akarják kapcsolni a SWIFT banki átutalási rendszerből.

Bejelentette továbbá, hogy három nagy állami tulajdonú orosz műsorszolgáltatót elzárnak az uniós piacoktól, műholdon és interneten keresztül egyaránt, mivel ezek - mint mondta - „Putyin hazugságait erősítő szócsövek”.

A legfontosabb bejelentése egyértelműen az volt, hogy az unió felszámolja az orosz olajtól való függőségét:

„Nem lesz könnyű, de egyszerűen meg kell tennünk”.

Az orosz olajat fokozatosan fogják kivonni az európai forgalomból, rendezett módon, mondta a bizottsági elnök – konkrétabban ez azt jelenti, hogy igyekeznek alternatív ellátási útvonalakat biztosítani a tagállamok részére, mindezt úgy, hogy lehetőség szerint minimalizálják a globális piacra gyakorolt hatást. A nyersolajat hat hónapon belül, a finomított termékeket pedig 2022 végéig vezeti ki.

„Ezzel maximalizáljuk az Oroszországra gyakorolt nyomást, ugyanakkor minimalizáljuk a minket és partnereinket világszerte érő járulékos károkat. Biztosítanunk kell, hogy gazdaságunk erős maradjon” - mondta az elnök.

Nagy kérdés, ahogy azt a BBC is jelzi, hogy az intézkedést a nyilvánosságban legalábbis sokáig ellenző Magyarország és Szlovákia kap-e felmentést az olajembargó alól. Von der Leyen mindenesetre nem tett említést semmilyen mentességről.

A tagállamok között nincs ugyanakkor konszenzus az orosz földgáz használatának megszüntetéséről.

„Azt akarjuk, hogy Ukrajna megnyerje ezt a háborút” - mondta még von der Leyen, aki azt jósolta, hogy Ukrajna gazdasági teljesítménye 2022-re 35-50%-kal fog csökkenni, és havi 5 milliárd euróra lesz szüksége ahhoz, hogy megmaradjon. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.