Újabb ballisztikus rakétát lőhetett fel Észak-Korea

külföld
2022 május 04., 04:41
comments 1
photo_camera Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője 2021. októberében Fotó: EyePress via AFP

Észak-Korea szerdán feltételezhetően egy ballisztikus rakétát indított a keleti vizek felé - közölték dél-koreai tisztségviselők és a japán védelmi minisztérium.

A kilövés alig néhány nappal azután történt, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai országvezető megfogadta: „a lehető leggyorsabb ütemben” erősíteni fogja országa nukleáris arzenálját, és azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be más országok ellen.

Észak-Koreának ez a 14. rakétakísérlete volt az idén.

A rakétázás hat nappal azelőtt történt, hogy az új dél-koreai elnök megkezdené ötéves ciklusát.

Az észak-koreai állami média vasárnap közzétett egy képet, amin állítólag egy új nukleáris fegyverrendszer tesztelése látható.

Egyes szakértők szerint Észak-Korea felgyorsult fegyvertesztelési tempója azt a célt szolgálja, hogy nyomást helyezzen Washingtonra, miután a nukleáris egyeztetések elakadtak a felek között.

Más elemzők szerint Észak-Koreának a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal az a célja, hogy megkerülje velük Dél-Korea rakétavédelmét, ha válaszcsapásra kényszerülne egy esetleges déli támadás esetén. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.