Újabb ballisztikus rakétát lőhetett fel Észak-Korea

május 4., szerda 4:41
1
Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője 2021. októberében Fotó: EyePress via AFP

Észak-Korea szerdán feltételezhetően egy ballisztikus rakétát indított a keleti vizek felé - közölték dél-koreai tisztségviselők és a japán védelmi minisztérium.

A kilövés alig néhány nappal azután történt, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai országvezető megfogadta: „a lehető leggyorsabb ütemben” erősíteni fogja országa nukleáris arzenálját, és azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be más országok ellen.

Észak-Koreának ez a 14. rakétakísérlete volt az idén.

A rakétázás hat nappal azelőtt történt, hogy az új dél-koreai elnök megkezdené ötéves ciklusát.

Az észak-koreai állami média vasárnap közzétett egy képet, amin állítólag egy új nukleáris fegyverrendszer tesztelése látható.

Egyes szakértők szerint Észak-Korea felgyorsult fegyvertesztelési tempója azt a célt szolgálja, hogy nyomást helyezzen Washingtonra, miután a nukleáris egyeztetések elakadtak a felek között.

Más elemzők szerint Észak-Koreának a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal az a célja, hogy megkerülje velük Dél-Korea rakétavédelmét, ha válaszcsapásra kényszerülne egy esetleges déli támadás esetén. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt