A madárfajok felének csökken az egyedszáma

ÁLLAT
2022 május 05., 11:24

A Földön úgy 11 000 madárfaj él, de ezek felének csökken az egyedszáma, mindössze 6 százalékuké növekszik. A Guardian cikke szerint azért is vannak erről ilyen pontos adatok, mert a madarakat könnyebb tanulmányozni, mint sok más állatot.

A madárpopulációk egyedszámának csökkenését természetesen az emberi tevékenység által okozott károk is érintik, a klímaválság, a növényvédő szerek és a túlvadászás. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint csak Észak-Amerikában és Európában több milliárd madár pusztult el az elmúlt évtizedekben. Egyes fajokat persze sikerült megmenteni a kipusztulástól, de ahhoz, hogy ne csökkenjen tovább drasztikusan a madárfajok száma, „politikai akaratra van szükség”. A Birdlife International vezérigazgatója, Patricia Zurita szerint a madarak olyanok a bolygónak, mint „a kanárik a szénbányában”, mivel érzékenyek az ökoszisztéma változásaira, mindenütt ott vannak, és jól tanulmányozhatók. Zurita szerint figyelnünk kell rájuk és cselekednünk kell, mert egyre gyorsabban tűnnek el.

A csökkenés egyébként nem érintette a vízimadarakat, általánosságban a vízimadarak populációi 1970 óta 13 százalékkal nőttek Észak-Amerikában és Európában.

Ezzel a minimálisan biztató adattal szemben viszont a madárfajok 48 százalékáról „ismert vagy felételezett” hogy csökken az egyedszáma, 39 százalékuknál stagnál, és mindössze 6 százalékuknál van növekedés. A maradék 7 százalék ismeretlen. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.