Az izraeli Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta, hogy ledózeroljanak nyolc palesztin falut és kitelepítsenek ezer embert

május 5., csütörtök 19:36
4

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság szerdán elutasította azt a kérelmet, amit több mint ezer, a megszállt Ciszjordánia egy vidéki részén élő palesztin kilakoltatása ellen nyújtottak be. A nyolc falu egy Hebron melletti sziklás, száraz területen található, amelyet a palesztinok Maszafer Jattának, az izraeliek pedig Dél-Hebroni domboknak, illetve 918-as lövészzónának neveznek.

A terület miatt nagyjából két évtizede folyik a pereskedés, ugyanis azt Izrael az 1980-as évek elején lakatlannak nyilvánította és katonai gyakorlatokra jelölte ki. Az első 200 palesztin családot 1999-ben akarták kitelepíteni onnan, nem sokkal később pert indítottak, és ideiglenes haladékot kaptak, amely lehetővé tette, hogy az ügy végleges megoldásáig a földön maradjanak.

A bíróság ítéletében megállapította, hogy a palesztin lakosok, akiknek lakói generációk óta megőrizték sajátos, nomád életmódjukat, és földművelésből és pásztorkodásból élnek, nem voltak a terület állandó lakói, amikor az izraeli hadsereg először nyilvánította azt katonai kiképzési zónává. Maszafer Jatta lakói és izraeli jogvédő csoportok szerint viszont a palesztin családok közül sokan már az 1967-es közel-keleti háborúban, Ciszjordánia izraeli elfoglalása előtt állandó lakosai voltak a 3000 hektáros területnek, és kilakoltatásuk a nemzetközi jog megsértését jelentené.

Pásztor asszony a nyájával Maszafer Jattában. Fotó: MOHAMMAD ALHAJ/NurPhoto via AFP

„A döntés azt bizonyítja, hogy ez a bíróság a megszállás része” - mondta Nidal Abu Junisz, Maszafer Jatta polgármestere. „Nem fogjuk elhagyni az otthonainkat. Itt maradunk” - mondta. A bíróság szerint még nyitva áll a lehetőség a falusiak előtt, hogy megegyezzenek a katonasággal a föld egy részének mezőgazdasági célú használatáról, és sürgette a feleket, hogy keressenek kompromisszumot.

Az Izraeli Polgárjogi Szövetség (ACRI), amely Maszafer Jatta lakosaival együtt folyamodott a kitelepítés ellen, azt közölte, hogy az ítéletnek „példátlan következményei” lesznek. „A Legfelsőbb Bíróság hivatalosan is engedélyezte, hogy egész családok, gyermekekkel és idősekkel együtt fedél nélkül maradjanak” - jelentették ki.

Egy másik jogvédő szervezet, a B'Tselem szerint a döntés „az alaptalan jogi értelmezést szövi össze a kontextus nélküli tényekkel”. Mint mondták, „nincs olyan bűncselekmény, amelyben a legfelsőbb bíróság bírái ne találnának módot arra, hogy legitimálják”.(Reuters, France24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt