Fidesz-közeli szervezetek nyerték a nagy pénzeket a kormány civil-támogató programján

PÉNZ
2022 május 05., 10:42
comments 1

Újabb, fideszes politikusokhoz köthető egyesületek gazdagodtak a kormány civil támogatási programjából. A Városi Civil Alap (VCA) keretében másodszorra osztanak el támogatásokat, a legmagasabb, 10 millió feletti pénzeknek ezúttal is mintegy felét a kormánypártokhoz kötődő csoportok kapták – írja az Átlátszó.

A VCA pályázatait idén februárban írták ki öt kategóriában: ingatlanberuházás, gépjárműbeszerzés, egyéb eszközbeszerzés, rendezvényszervezés, kommunikációs tevékenység.

Az állami Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. alig több mint két hetet hagyott a pályázásra, április végén pedig már a nyerteseket is kihirdették. A legutóbbi körben a legnagyobb (15 milliós) támogatást elnyert civil szervezetek több mint fele közvetlenül kötődött a kormánypártokhoz, Fidesz-KDNP-s politikusok, vagy kormánypárti színekben indult jelöltek vezették őket. A mostani támogatási program során csak kicsit nőtt a nem pártkötődésű nyertesek száma.

A 11 milliós támogatást kapott szervezetek közel fele (83-ból 38) fideszes politikusokhoz tartozik, és további 12 szervezet közvetve kötődik a kormánypártokhoz, például kampányrendezvényeket szerveztek helyi politikusok számára. 10 millió forint feletti támogatást összesen 143 szervezet kapott, ezek közül 68 kötődik közvetve vagy közvetlenül a kormánypártokhoz.

A Németh Szilárd által alapított Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány is a támogatottak között van, de tavaly is a nyertesek listáján volt. Ugyanígy másodszorra kap támogatást a Della Lavanda Kreatív Fiatalokért Alapítvány is, amelynek kurátora, Sedlák-Bihall Orsolya, a Nord Tender Kft. pályázatíró cég ügyvezetője. A cég Tállai András választókerületében visszaélésgyanús pályázatok miatt vált ismertté. De másodjára kap támogatást a szintén Tállaihoz köthető Dél-borsod Ifjúságáért Sport, Kulturális és Szabadidő Alapítvány. Az egyesület elnöke, Hagyacki József annak a Mezőkövesdi Zsóry FC-nek az ügyvezetője, ahol Tállai András az elnök.

11 milliót nyert a Nő A Siker Alapítvány, amelynek vezetője Csöbör Katalin fideszes parlamenti képviselő, szintén 11 milliót a Bicskei Torna Club Egyesület, Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő szervezete és az Egri Norma Alapítvány.

Az Átlátszó szerint a nyertesek mostani listáján is szerepel több olyan szervezet, amelyet nehéz elválasztani helyi Fidesz-alapszervezetektől. Jó példa erre a 11 millióval támogatott Élő Belváros Polgári Egyesület, amelynek hivatalos címe ugyanaz, mint az V. kerületi Fidesz-irodáé.

Helyesbítés: cikkünk első verziójában tévesen szerepelt, hogy az Egri Norma alapítványt Herman István korábbi parlamenti képviselő vezeti. Herman István 2021 októberében elhunyt. Az érintettektől és az olvasóktól elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.