Hetven százalékos infláció Törökországban

május 5., csütörtök 7:51
3

A török statisztikai hivatal tízezrelék pontossággal adta meg az áprilisban mért éves infláció szintjét, hogy jelentésében ne hetven százaléknak kelljen neveznie azt, ami lényegében hetven százalék: tájékoztatásuk szerint a pénzromlás áprilisban mért éves üteme 69.97 százalék volt. Ezzel a pénzromlás várakozásokat is felülmúló üteme két évtizedes rekordszintre nőtt.

Necati Dogan kutató a valaha nyomtatott legértékesebb török bankjegyet, a 2022. február 9-én nyolcszázezer lírás kikiáltási áron árverésre bocsátott ezerlírást vizsgálja nagyítóval. Fotó: OZCAN YILDIRIM/Anadolu Agency via AFP

Márciushoz képest 7,25 százalékkal emelkedtek az árak - a Reuters által kérdezett szakértők 6 százalékos pénzromlást vártak áprilisban, éves szinten pedig 68 százalékosat.

Az inflációt nagyban befolyásolja az orosz-ukrán háború is, ezért az elemzők nagy része tartósan magas, bár az év végéig valamelyest csökkenő értékkel számol. A legoptimistább előrejelzések szerint az év végén éves szinten 43,7, a legpesszimistábbak szerint 60 százalék lehet az infláció, a becslések mediánja 52 százalék. A török jegybank még ennél is optimistább, szerintük júniusban hetven százalék körül csúcsosodhat az infláció, ami 2024 végére újra egy számjegyű lehet majd.

Hogy ezt pontosan hogyan tervezik elérni, az nem teljesen világos. A jegybank idén egyáltalán nem emelte meg a 14 százalékos alapkamatot, az árfolyam megtámasztását a líravásárlás ösztönzésétől remélik. A sajátos török gazdaságpolitikáról Csurgó Dénes írt bővebb elemzést. (Via Economic Times, Al-Arabiya)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt