WHO: A hivatalos adatokhoz képest majdnem háromszor annyian haltak meg a covid következményeként

járvány
2022 május 05., 13:25

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új jelentése szerint a COVID-19 következtében csaknem háromszor annyi ember halt meg, mint a hivatalos adatok mutatják, és ez a világjárvány eddigi legátfogóbb áttekintése a betegség áldozatainak valódi számáról. 2021 végéig 14,9 millió, a koronavírushoz köthető többlethalálozás történt, míg a közvetlenül a covidnak tulajdonítható, WHO-nak bejelentett halálesetek hivatalos száma ebben az időszakban valamivel több mint 5,4 millió volt.

Covid-osztály Torinóban 2020 áprilisában
photo_camera Covid-osztály Torinóban 2020 áprilisában Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Ebben a közel 15 millió főben benne vannak azok, akik covidban haltak meg, és azok is, akik a járvány közvetett következményeként haltak meg, például azok az emberek, akik más betegségükkel nem jutottak egészségügyi ellátáshoz, amikor a fertőzési hullámok során az egészségügyi ellátás túlterhelődött. Számításba veszik ugyanakkor a világjárvány alatt elkerült haláleseteket is, például azért, mert a lezárások idején kisebb volt a közlekedési balesetek kockázata.

A számok azonban jóval magasabbak, mint a hivatalos adatok, mivel bizonyos országok nem jelentik megfelelően a haláleseteket. A WHO szerint világszerte 10 halálesetből körülbelül 6-ot már a járvány előtt sem regisztráltak. Hiányos adatok esetén a szervezet nemzeti és helyi információk, valamint statisztikai modellek kombinációját használta fel a becslésekhez. A WHO szerint az eddig nem számolt halálesetek közel fele Indiában történt, jelentésük alapján ott 4,7 millió ember halt meg a világjárvány következtében, a legtöbben a 2021. májusi és júniusi hullámok alatt. Az indiai kormány ezzel szemben azt állítja, hogy csak 480 ezren haltak meg a koronavírus miatt az országban.

Más modellek is hasonló következtetésekre jutottak azzal kapcsolatban, hogy a halálos áldozatok száma világszerte jóval magasabb, mint a feljegyzett statisztikák. Összehasonlításképpen: az 1918-as spanyolnátha világjárványban a becslések szerint mintegy 50 millió ember halt meg, a HIV-járvány 1980-as évekbeli kezdete óta pedig 36 millióan haltak meg.

Samira Asma, a WHO adat-, elemzési és hatásvizsgálati főigazgató-helyettese, aki a számítási folyamat társvezetője volt, azt mondta, hogy az adatok a közegészségügy „éltető elemei”, amelyekre szükség van a világjárvány során történtek értékeléséhez és az azokból való tanuláshoz, és felszólította az országokat arra, hogy támogassák a jelentéstétel javítását. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.