ENSZ: Százával tüntetik el az oroszok az ukrán civileket

háború
2022 május 06., 04:56
comments 3

6731 civil áldozatot és sérültet regisztráltak, mióta Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, de „a valós számok ennél jóval magasabbak” - mondta Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a szervezet Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén.

Arról beszélt, hogy a háború első öt hetében az orosz csapatok gyanúsnak ítélt civileket ejtettek fogságba Kijev környékén, majd megverték és kivégezték, esetenként Belaruszba és Oroszországba hurcolták őket. Harkiv, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon térségében továbbra is helyi tisztviselőket, újságírókat, aktivistákat, nyugalmazott katonákat és más civileket tartóztatnak le és tüntetnek el erőszakkal, mondta Bachelet.

Az emberi jogi főbiztos hivatalában 180 ilyen esetről tudnak, öt érintettet holtan találtak. Hallottak olyan nőkről is, akiket orosz katonák erőszakoltak meg.

Bachelet szerint ha akár csak egy napra tűzszünetet hirdetnének, azzal 50 civil életét mentenék meg, további 30-70 embert óvnának meg a sérülésektől, és ezrek menekülhetnének biztonságos helyre.

photo_camera Michelle Bachelet Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Az ülésen meghallgatták Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt is, aki múlt héten találkozott az orosz és az ukrán elnökkel. Elmondása szerint amikor Putyinnál járt, „nem köntörfalazott”, megmondta neki, hogy az invázió sérti Ukrajna területi integritását, és mielőbb véget kell vetni neki „az ukrán és az orosz nép, valamint az egész világ érdekében”.

Guterres szerint vissza kell kapcsolni a világgazdaság vérkeringésébe az ukrán mezőgazdasági termékeket, valamint az orosz és belarusz élelmiszert és műtrágyát. Jól mutatja az ukrajnai háború élelmiszer-biztonságra gyakorolt hatását, hogy korábban Oroszország és Ukrajna állította elő a világon szükséges búza 30 százalékát, a kukorica 20 százalékát, illetve a napraforgóolaj 75 százalékát.

Oroszország ENSZ-nagykövete minderre azzal válaszolt, hogy a Nyugat gazdasági világháborút folytat, és fegyverekkel árasztja el Ukrajnát, ami „kétséget sem hagy afelől, hogy régóta készültek erre”. Vaszilij Nebenzia szerint „a ruszofóbia vált az ukrán hatóságok legfőbb hazai termékévé és exportcikkévé”. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.