Észak-Korea megint rakétakísérletet hajthatott végre

május 7., szombat 7:19

Észak-Korea feltehetőleg megint rakétakísérletet hajtott végre szombaton. A dél-koreai hadsereg vezérkarának közlése szerint kilőtt egy azonosítatlan lövedéket a Japán-tenger felé, valószínűleg egy tengeralattjáróról indítható, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát. A kilövés tényét a japán parti őrség megerősítette, hozzátéve, hogy a lövedék Japán területi vizein kívül csapódott a tengerbe.

Észak-Korea az utóbbi hónapokban több hasonló kísérletet hajtott végre, legutóbb három nappal ezelőtt. Több szakértő szerint Phenjan az atomkísérleteit is újraindíthatja.

Kedden lép hivatalba az új dél-koreai elnök, Jun Szuk Jol. Egy észak-koreai propagandaoldal csütörtökön hevesen bírálta őt és Amerika-barátsággal vádolta. Ezt megelőzően Jun főellenségnek nevezte Phenjant, és szigorúbb fellépést ígért Észak-Koreával szemben rakétakísérletei miatt.

Bár az ENSZ Biztonsági Tanácsa megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákkal kísérletezzen, a mostani már a 15. volt az idén. Az észak-koreai vezetés március végén azt állította, hogy új típusú interkontinentális rakétát is kipróbált, amelynek hatótávolsága 15 ezer kilométer.

Észak-Korea 2017-ben felfüggesztette az interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelését és a kísérleti atomrobbantásokat. Kim Dzsong Un azonban figyelmeztetett, hogy országa mindkét tevékenységet újrakezdheti, miután a Donald Trump előző amerikai elnökkel folytatott, a nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások zátonyra futottak. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt