Nigériában hétfőn leáll a belföldi légi közlekedés

május 7., szombat 14:29
2

Fenntarthatatlanná vált a belföldi légiközlekedés az emelkedő üzemanyagárak miatt, közölte a nigériai repülőüzemeltetők szövetsége (AON), egyben bejelentve, hogy az év eleje óta tapasztalt négyszeres áremelkedés miatt hétfőn leáll a belföldi légi közlekedés. "Nincs olyan légitársaság a világon, amely képes lenne benyelni ilyen rövid távon ilyen csillagászati áremelkedést" - írták közleményükben.

Urasok a Murtala Muhammed Nemzetközi Repülőtéren Lagosban. A belföldi légitársaságok sztrájkja a nemzetközi légiközlekedést nem befolyásolja. Fotó: OLUKAYODE JAIYEOLA/NurPhoto via AFP

Az áremelkedés elsősorban Oroszország Ukrajna elleni támadásának a következménye. A kilenc nigériai belföldi légitársaságot képviselő AON szerint tagszervezeteik eddig saját bevételeik rovására támogatták a működésüket. Március óta így is egyre gyakoribbak az üzemanyaghiány miatti járattörlések, bizonyos útvonalakon pedig az elmúlt hetekben megháromszorozódtak a repjegyárak.

A helyzetüket tovább bonyolítja, hogy az utasok helyi devizában, nairában fizetnek, amely az elmúlt hónapokban sokat vesztett az értékéből. Az üzemanyagért viszont dollárban kénytelenek fizetni.

A helyzet pikantériája, hogy Nigéria Afrika legnagyobb olajexportőre, de finomítói kapacitások hiányában a repülőüzemanyagból teljes mértékben behozatalra szorul.

A belföldi járatok felfüggesztése komoly csapást jelenthet az egyik legnagyobb afrikai gazdaságnak, egyben a közbiztonságot is veszélyeztetheti. Az országon belül így ugyanis csak autóutakon lehet majd közlekedni, melyek mentén bandák garázdálkodnak, amelyek gyakran rabolják el az utazókat váltságdíj fejében. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt