Se győzelmet, se mozgósítást nem hirdetett Putyin a Vörös téren

háború
2022 május 09., 07:56
comments 26
photo_camera Vlagyimir Putyin érkezik a Vörös térre a 2022-es Győzelem napján Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Vlagyimir Putyin szerint a nyugati országok tavaly nyílt támadást terveztek a kelet-ukrajnai Donbasz és a 2014-ben Oroszország által annektált Krím ellen, ami „elfogadhatatlan fenyegetést jelentett a határainknál”.

Az orosz elnök szerint az Egyesült Államok és „minionjai” egyre nagyobb és nagyobb fenyegetést jelentettek, ezért szükséges és időszerű volt az ukrajnai „különleges katonai művelet” - ahogy Oroszország hivatalosan nevezi az Ukrajna ellen indított háborút. Szerinte ez egy független, szuverén, erős ország helyes döntése volt.

Putyin minderről Moszkvában szónokolt a Győzelem napja alkalmából, amikor évről évre katonai parádéval, felvonulással ünneplik a Szovjetunió második világháborús győzelmét. Az elnök gratulált a veteránoknak, és azt mondta, az orosz katonák most is az ország biztonságáért harcolnak. Beszéde egy pontján külön kiemelte, mekkora erőt jelent Oroszország soknemzetiségű jellege, hogy a különböző etnikumok tagjai vállvetve küzdenek a harcmezőn.

Vlagyimir Vlagyimirovics a kivetítőn.
photo_camera Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Az elmúlt hetekben többször felmerült, hogy Putyin fontos bejelentést tartogathat a Győzelem napjára. Korábban sokan arra számítottak, ezen az eseményen szeretné kihirdetni Oroszország ukrajnai győzelmét, de mivel a villámháborús tervek kudarcot vallottak, és a keleti offenzíva sem halad gördülékenyen, erre az elmúlt napokban kevés esély látszott.

Felmerült, hogy Putyin általános mozgósításba kezdene, és nyíltan háborút hirdetne, de végül erre sem került sor, inkább sokszor hangoztatott érveivel próbálta igazolni az Ukrajna ellen indított támadást.

Tisztára, mint gyerekkorunk november 7-éin.
photo_camera Fotó: RAMIL SITDIKOV/Sputnik via AFP

Az eredeti tervek szerint légi parádét is tartottak volna a Vörös tér felett, a repülők Z-alakzatot rajzoltak a próbák során, ami az ukrajnai háború kezdete óta putyinista szimbólummá vált. A kedvezőtlen időjárásra hivatkozva azonban lefújták a bemutatót.

Ezzel együtt a Z betű rendre feltűnt az oroszországi ünnepségeken, például Novoszibirszkben, Vlagyivosztokban vagy Jekatyerinburgban.

Az orosz neoszvasztikával, a Z betűvel díszített veterán harcimotor.
photo_camera Katonai ünnepség Novoszibirszkben - és a Z betű Fotó: ROSTISLAV NETISOV/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.