Most már a kormányablakokban is lehet kérni menedékes státuszt

háború
2022 május 09., 07:19

Hétfőtől a kormányablakokban is kérhetik a menedékes státuszt az ukrajnai háború elől menekülők. Eddig az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) ügyfélszolgálataira kellett menniük, ami jelentősen megnehezítette a dolgukat. A jelek szerint a BOK-csarnokban kialakított fogadóközpontban továbbra sem lehet beadni a kérelmet, hiába vannak ott az OIF munkatársai.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a kérelmezéshez először az OIF alkalmazásába vagy az enterhungary.gov.hu-ra kell feltölteni az adatokat, de ha valaki nem tudja megoldani, ezt is segítenek elintézni a kormányablakban.

Az ENSZ adatai szerint eddig 557 ezren érkeztek Magyarországra közvetlenül Ukrajnából, de pénteki adatok alapján csak nagyjából húszezren adtak be menedékes kérelmet.

link Forrás

Mire jó a menedékes státusz?

Azok az ukránok, akik rendelkeznek biometrikus útlevéllel, három hónapig menedékes státusz nélkül is szabadon mozoghatnak az Európai Unióban. A menedékes státusszal járó ideiglenes védelem viszont jövő márciusig érvényes, és minden ukrán állampolgár jogosult rá.

A hivatalnak 45 napja van elbírálni a kérelmeket, és ha minden rendben van, jár szállás, étkezés, orvosi ellátás, havi 22 800 forint támogatás, munkalehetőség (bizonyos szakmákban nem kell hozzá külön engedély, más szakmákban könnyebben lehet szerezni, mint státusz nélkül), óvodai, bölcsődei ellátás, utazási kedvezmény. (Részletek a Helsinki Bizottság oldalán.)

Az Ukrajnából menekülő magyar állampolgároknak nem jár menedékes státusz, de anélkül is jogosultak ezekre a szolgáltatásokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.