Nehezen jut menedékes státuszhoz, aki a háború elől menekül hozzánk

háború
2022 április 7., 9:28
comments 3

A háború kitörése óta 12 300 ember kért menedékes státuszt Magyarországon. Ez nagyon kevés ahhoz képest, hogy az ENSZ adatai szerint több mint 400 ezren menekültek Ukrajnából közvetlenül hozzánk. Persze az emberek egy része továbbment nyugatra, de valószínűleg sokan maradtak menedékes státusz nélkül. A nehézkes ügyintézés lehet az egyik magyarázat.

Menedékes státuszt csak személyesen lehet kérni az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál (OIF). A BOK-csarnokban kialakított fogadóközpontban nincs erre lehetőség, pedig ezt elvileg azért hozták létre - hetekkel a háború kezdete után -, hogy a menekülők egy helyen megkapjanak minden segítséget.

Akik menedékes státuszt szeretnének, kénytelenek felkeresni valamelyik OIF-ügyfélszolgálatot. Budapesten a Harmat utcában nyitottak ilyet az ukrajnai menekülők számára, gyalog másfél órára a BOK-csarnoktól.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

A hivatal kérdésünkre azt írta, hétköznap, hétvégén és munkaszüneti napon is fogadják az ügyfeleket. De a menekülteknek útbaigazításra és fuvarra, azaz civilek segítségére van szükségük, hogy eljussanak az irodába, esetleg buszozhatnak negyven percet egy idegen város külső kerületeiben.

Bár az OIF munkatársai is jelen vannak a BOK-csarnokban, ők csak tájékoztatást adnak, vagyis a menekülők kezébe nyomják a Harmat utcai ügyfélszolgálat címét, mondta Siewert András, a Migration Aid vezetője. „Ügyintézés nem történik, még csak időpontfoglalásra sincs lehetőség.”

Szerinte az emberek többsége csak hetekkel később jut menedékes státuszhoz a civilek, önkéntes szállásadók segítségével. Akik már jobban kiismerték a várost és a tömegközlekedést, maguk szállnak buszra.

A Zugligeti úti idősotthonban elszállásolt kárpátaljai menekültek is nehezen jutottak státuszhoz. Az intézmény vezetője szerint az OIF-nak nyolc órába telt elvégezni a papírmunkát úgy, hogy közben a város egyik pontjáról a másikra irányították őket, karjukban a gyerekekkel.

Különösen nehéz helyzetben lehetnek azok, akik nem Budapesten vagy valamelyik nagyvárosban, hanem határ menti falvakban jutottak szálláshoz. „A szabolcsi kis falvakban elszállásolt kárpátaljai romáknak senki sem mondja el, hogy ez a státusz létezik, és hogy az igényléshez el kéne jutniuk valahogy Nyíregyházáig” - mondta korábbi interjúnkban a Helsinki Bizottság munkatársa. Budapesten kívül a nagyobb városokban vannak OIF-ügyfélszolgálatok.

Mire jó a menedékes státusz?

Azok az ukránok, akik rendelkeznek biometrikus útlevéllel, három hónapig menedékes státusz nélkül is szabadon mozoghatnak az Európai Unióban. A menedékes státusszal járó ideiglenes védelem viszont jövő márciusig érvényes, és minden ukrán állampolgár jogosult rá.

A hivatalnak 45 napja van elbírálni a kérelmeket, és ha minden rendben van, jár szállás, étkezés, orvosi ellátás, havi 22 800 forint támogatás, munkalehetőség (bizonyos szakmákban nem kell hozzá külön engedély, más szakmákban könnyebben lehet szerezni, mint státusz nélkül), óvodai, bölcsődei ellátás, utazási kedvezmény. (Részletek a Helsinki Bizottság oldalán.)

Az Ukrajnából menekülő magyar állampolgároknak nem jár menedékes státusz, de anélkül is jogosultak ezekre a szolgáltatásokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt