Prataszevics barátnője, aki vele volt a repülőn, 6 év börtönt kapott, a férfi pedig összeházasodott valaki mással

külföld
2022 május 09., 15:33
comments 30

Új, bizarr és nyomasztó szintre jutott a fehérorosz elnyomás és propaganda.

Az akkor még Lukasenka-ellenes Raman Prataszevics 2020. augusztus 31-én a lengyelországi Gdanskban.
photo_camera Az akkor még Lukasenka-ellenes Raman Prataszevics 2020. augusztus 31-én a lengyelországi Gdanskban. Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via AFP

Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró 2019-ben menekült el az országból, de tavaly a fehérorosz légtérből a minszki repülőtéren földre kényszerített járatról lerángatták a barátnőjével együtt, majd még mindig házi őrizetben a fehérorosz állam propagandistájaként jelentkezett.

Most újabb hír érkezett róla: a továbbra is házi őrizetben lévő férfi – aki korábban az Azov ezreddel harcolt Ukrajnában – megházasodott. De nem a korábbi barátnőjével, Szofija Szapegával, akit a múlt héten 6 év börtönre ítéltek, és akit Prataszevics nyilvánosan megtagadott.

link Forrás

A férfi azt írja, a kapcsolatuk amúgy is rossz volt már, és ha a repülőjükkel elérték volna Vilniust, amúgy is szakítottak volna, a nőt pedig – akivel hét hónapja semmilyen kapcsolata nincs – nem azért csukták le, mert a barátnője volt, hanem mert szervezkedett a fehérorosz állam ellen. Prataszevics ellen továbbra sem emeltek vádat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.