A fehérorosz állam propagandistájaként tért vissza Raman Prataszevics, akit tavaly egy földre parancsolt repülőről szedtek le

külföld
2022 január 25., 15:13
comments 10

Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró, aki 2019-ben menekült el az országból, és akit tavaly egy földre kényszerített repülőjáratról rángattak le a barátnőjével együtt, a jelek szerint a fehérorosz állam propagandistája lett: egy félórás Youtube-videóban tűnt fel, hogy válaszoljon néhány kérdésre.

link Forrás

A külföldre üldözött ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja egyik tanácsadója, Franak Viačorka azt írja a Twitteren, hogy:

„Raman Prataszevics váratlanul újra megjelent a rezsim tévéjének fő híreiben. Jelenleg a kormánypárti »Jogivédelmi rendszer« alkalmazottja, bár még mindig házi őrizetben van. Az új Raman szerint a Nyugat háborút provokál, és a gép eltérítését megszervezték.”

Az Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnököt hevesen bíráló Prataszevics 2019-ben menekült el Fehéroroszországból, és a Telegram Nexta Live című csatornájánál dolgozott. A fehérorosz hatóságok szélsőségességgel és társadalmi gyűlöletkeltés szításával vádolták meg. Az újságíró tagadja a vádakat, amiket jogtalan politikai elnyomásnak tekint.

Prataszevics csatornája tudósított és segített koordinálni azt a megmozdulást, amin tömegek tiltakoztak Lukasenkának a 2020. augusztusi elcsalt elnökválasztáson aratott győzelme miatt.

A múlt héten az USA légikalózkodással vádolt meg négy fehérorosz tisztségviselőt, mert tavaly májusban a minszki repülőtéren leszállásra kényszerítették a Ryanair 4978-as számú, Athén-Vilnius járatát, hogy őrizetbe vegyék a fedélzetén utazó Prataszevicset és az orosz barátnőjét.

Állami kalózkodás

A légi kalózkodás vádjára reagálva Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint közölte, hogy országa nem fogott el, nem térített el és nem kényszerített leszállásra Ryanair-gépet.

Fehéroroszországot korábban már sorozatos szankciókkal (többek között beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással) sújtotta az USA, az EU, Nagy-Britannia és Kanada az eltérített járat miatt, ami Washington szerint hamis bombariadó célpontja volt.

A kb. 130 utas és a személyzet tagjai között négy amerikai állampolgár volt a gépen – közölték az amerikai igazságügy-minisztérium szankcióit ismertető ügyészek. A fehérorosz vezetők ellen arra hivatkozva emeltek vádat kalózkodás miatt, hogy a gépen amerikai állampolgárok is utaztak. A most bejelentett vádak alapján kiszabható büntetés 20 évi elzárástól életfogytiglani börtönig terjed az USA-ban.

A gépeltérítést a fehérorosz repülésügyi hatóság vezetője, Leanyid Mikalajevics Csura és egy FNU LNU rövidítéssel jelölt állambiztonsági tisztségviselő irányította az ügyészek szerint. Büntetőintézkedésekkel sújtották Csura helyettesét, Oleh Kazjucsicot, illetve FNU LNU felettesét.

Az amerikai ügyészek szerint Csura és FNU LNU azelőtt érkezett a minszki repülőtérre, hogy a Prataszevicset szállító gép felszállt Athénben, és eljuttatták a hamis bombafenyegetésről szóló értesítést a légi irányítóknak. Feltehetően ez a két vezető biztosította, hogy a gép Minszkben szálljon le, mert megakadályozták, hogy tájékoztassák a szomszédos Ukrajna hatóságait a hamis bombariadóról, amíg a gép az ő légterükben tartózkodott. A pilótákat már a fehérorosz légtérben tájékoztatták a bombaveszélyről, és FNU LNU adatta ki a „vörös kódot”, ami azonnali leszállást igénylő riadót jelent – mondták az ügyészek.

A leszállás után az utasokat busszal a repülőtérre szállították, Prataszevicset és a barátnőjét, Szofija Szapegát elvitték. Egy ideig Minszkben voltak őrizetben, majd házi őrizetbe helyezték őket. Prataszevicset többek között tömeges zavargások szervezésével vádolják, amiért akár 15 év börtönbüntetést is kaphat, de a jelek szerint vádalkut köthetett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.