Zelenszkij: 60-an haltak meg a lebombázott iskolaépületben

háború
2022 május 09., 04:22
comments 3

A luhanszki kormányzó után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megerősítette éjszakai videóüzenetében, hogy nagyjából 60-an haltak meg a bilohorivkai iskola szombat délutáni bombázása miatt.

Az épületet óvóhelyként használták, ahol civilek kerestek menedéket a támadások elől. Összesen 90-en voltak, 30-an maradtak életben, akik a kormányzó szerint éppen odakint tartózkodtak az akció idején. Vasárnap azt mondta a Guardiannek, hogy a folyamatos bombázás miatt nehezen haladnak a mentéssel, de mivel nem rakétát, hanem légibombát dobtak az épületre, irreálisnak tartja, hogy bárki életben maradhatott a romok alatt.

photo_camera Volodimir Zelenszkij áprilisban Fotó: VESA MOILANEN/AFP

Az ENSZ-főtitkár közleménye szerint ez az eset is mutatja, hogy a civilek fizetik a legnagyobb árat a háborúért.

A néhány száz fős Bilohorivka körülbelül 100 kilométerre található Luhanszk városától észak-nyugatra, ahol korábban már lebombáztak egy menedékként használt klubot.

Az alábbi videót eredetileg az ukrán katasztrófavédelem tette közzé:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.