A szokásosnál több delfin pusztult el a Fekete-tengerben, valószínűleg a háború miatt

május 10., kedd 11:55
5

A háború kezdete óta Törökországnál a szokásosnál több delfin vetődött partra, eddig több mint 80 elpusztult állatot találtak, ami a Török Tengerkutatási Alapítvány szerint „rendkívüli növekedés”.

A kutatók úgy gondolják, hogy a Fekete-tenger északi részéről az állatokat a katonai tevékenység és a zajszennyezés terelte délre, a török és bolgár partok felé, ahol szokatlanul nagy számban vetődnek partra vagy akadnak halászhálókba. Az eddig megtalált delfinek körülbelül fele halászhálókba gabalyodva pusztult el, hogy a többi delfin halálát pontosan mi okozta, azt eddig nem tudták megmondani, az állatokon nem találtak sebeket.

A kutatók csak feltételezik, hogy „akusztikus trauma” okozhatta a halálukat, de hozzátették, nincs bizonyítékuk arra, hogy milyen hatással lehet az állatokra „az alacsony frekvenciájú szonár”, mert még soha nem láttak „ennyi hajót” és nem tapasztaltak „ennyi zajt”.

Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia egyik kutatója szerint is magyarázat lehet a partra vetődésekre az akusztikus trauma. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt