Botrány tört ki Romániában, mert a hoki-vébé magyar-román meccse után a román válogatott nagy része a magyar szurkolókkal énekelte a székely himnuszt

sport
2022 május 10., 11:49
comments 14

Nagy sajtóbotrány tört ki Romániában, a helyi jégkorongszövetség pedig eljárást indított, mivel a szlovéniai világbajnokság magyar-román meccse után, a magyar tábor szokásos székelyhimnusz-éneklésében a román válogatott jó pár tagja is részt vett. (A hoki Romániában a székelyek játéka, ok adják a válogatott keret többségét. Az inkriminált meccs után állítólag hárman voltak olyanok, akik nem énekeltek.)

A botrány egyik leágazásaként a magyarellenes Dan Tanasa képviselő azzal vette elő a meccsen jelenlévő Tánczos Barna román környezetvédelmi minisztert, a román hokiszövetség volt elnökét, hogy a meccsen a magyar táborban szurkolt. Tánczos a Gazeta Sporturilornak azt mondta, hogy a csíkszeredai, gyergyói és brassói hokisoknak szurkolt a világbajnokságon, „akik mindent megtettek, hogy Románia benn maradjon a divízió 1/A-ban”.

link Forrás

Ez amúgy nem sikerült nekik, négy vereséggel estek ki.

Az ügy ott tart, hogy Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes azonnali lépéseket követelt a szövetségtől és a székely Novák Károly Eduárd vezette Ifjúsági- és Sportminisztériumtól.

„Sértés és szégyentelen tiszteletlenség Romániával, a románokkal és a trikolórral szemben. Remélem, hogy az eset nem marad büntetlenül. (...) Aki nem tiszteli Romániát, annak nincs mit keresnie piros-sárga-kékben!”

– írta Grindeanu.

Alexandru Halauca, a szövetség elnöke bejelentette, hogy csütörtökre összehívja a szervezet ügyvezető testületét. A sportvezető a Gazeta Sporturilornak azt mondta, hogy a himnuszéneklésben részt vevő játékosokat akár egy évre is eltilthatják a válogatott és a klubjaik mérkőzéseirol.

(via Nemzeti Sport)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.