Rekordmagas, 194 millió dolláros áron kelt el Warhol képe Marilyn Monroe-ról

MŰVÉSZET
2022 május 10., 06:27

Andy Warhol 1964-ben készítette a színésznő arcát ábrázoló szitanyomatot, a Shot Sage Blue Marilyn című alkotást most egy ismeretlen vevő vette meg a Christie's aukcióján. Négy perc alatt kelt el 194 millió dollárért, vagyis több mint 69 milliárd forintért. A New York Times azt írja, amerikai műalkotásért korábban soha senki nem fizetett még ennyit.

photo_camera Fotó: ANGELA WEISS/AFP

A csúcsot eddig 2017-ben a Stoheby's aukcióján elkelt Basquiat-festmény tartotta 110,5 millió dollárral, azt megelőzően pedig 2013-ban egy szintén Warhol-képet vett meg valaki hasonlóan magas, 105,4 millió dolláros áron.

A most aukcióra bocsátott művek Thomas és Doris Ammann svájci kereskedők hagyatékából származnak, az árverésből befolyó teljes bevételt pedig alapítványuk kapja, amelyen keresztül gyerekek egészségügyi ellátását és oktatását támogatják. Emellett a Marylin kép vevője beleszólhat abba, hogy az általa fizetett ár 20 százalékát mely jótékonysági szervezetnek juttassák el. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt