Rekordmagas, 194 millió dolláros áron kelt el Warhol képe Marilyn Monroe-ról

MŰVÉSZET
2022 május 10., 06:27

Andy Warhol 1964-ben készítette a színésznő arcát ábrázoló szitanyomatot, a Shot Sage Blue Marilyn című alkotást most egy ismeretlen vevő vette meg a Christie's aukcióján. Négy perc alatt kelt el 194 millió dollárért, vagyis több mint 69 milliárd forintért. A New York Times azt írja, amerikai műalkotásért korábban soha senki nem fizetett még ennyit.

photo_camera Fotó: ANGELA WEISS/AFP

A csúcsot eddig 2017-ben a Stoheby's aukcióján elkelt Basquiat-festmény tartotta 110,5 millió dollárral, azt megelőzően pedig 2013-ban egy szintén Warhol-képet vett meg valaki hasonlóan magas, 105,4 millió dolláros áron.

A most aukcióra bocsátott művek Thomas és Doris Ammann svájci kereskedők hagyatékából származnak, az árverésből befolyó teljes bevételt pedig alapítványuk kapja, amelyen keresztül gyerekek egészségügyi ellátását és oktatását támogatják. Emellett a Marylin kép vevője beleszólhat abba, hogy az általa fizetett ár 20 százalékát mely jótékonysági szervezetnek juttassák el. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.