30 százalékkal nőtt a lakáshitelek törlesztőrészlete a világ legszebb országában

gazdaság
2022 május 11., 09:54
comments 7

Április 26-án írták ki Orbán Viktor Facebook-oldalára, hogy aki ma Magyarországon a munkájából szeretne megélni, annak lesz munkája, lesz otthona, és biztonságos környezetben nevelheti fel a gyerekeit a világ legszebb országában. Ehhez képest a 10 százalékot közelítő infláció nyomában sincs annak, amennyivel egy év alatt a lakáshitelek drágultak. Az újabb kamatemelések hatására egy húszmilliós kölcsönnek már több mint 30 százalékkal magasabb a törlesztőrészlete, mint tavaly májusban – számolta ki a Bank360.hu a Napi.hu cikke szerint.

Tavaly májusban egy 20 milliós, 20 éves futamidejű kölcsönre a nettó 300 ezer forintos havi jövedelmű ügyfél még több olyan ajánlatot is kapott 110-120 ezer forintos törlesztőrészlettel, amit megengedhetett magának - olvasható a cikkben. A sorozatos kamatemelések hatására azonban az idén május elején már csak egy olyan ajánlatot találni, amelyet a JTM-mutató (jövedelemarányos törlesztőrészlet) szabta korlát miatt ilyen jövedelemmel még fel tud venni, és az is sokkal drágább hitel.

A Bank360.hu kalkulációja alapján a 20 éves lakáshitelre most a legalacsonyabb havi törlesztőrészlet 146 652 forint, 6,5 százalékos THM-mel. A futamidő alatt a visszafizetendő teljes összeg a felvett 20 millió forint 176 százaléka, 35 265 240 forint lesz.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Ha tavaly ilyenkor az akkor legalacsonyabb törlesztőrészletű lakáshitelt vette volna fel valaki ezekkel a paraméterekkel, akkor még csak a nettó bére alig több mint egyharmadát, 112 869 forintot kellett volna a havi törlesztésre fordítania. 3,24 százalék lett volna a THM, és 27 095 160 forint a visszafizetendő összeg. Még a tavalyi drágább, 121 247 forintos havi törlesztőjű ajánlat is sokkal kedvezőbb, mint az idén kalkulált legolcsóbb.

Egy évvel ezelőtt összességében még 110 és 120 ezer forint körül volt a 20 éves futamidejű, 20 millió forintos lakáshitel törlesztőrészlete 300 ezer forintos havi jövedelemmel, idén azonban már csak 146-170 ezer forint közötti sávban talált ajánlatot a Bank360.hu a hitelkalkulátorával - írta a Napi.hu.

Arról pedig itt írtunk, hogy az inflációt is túlszárnyalja az albérletárak növekedése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.