500 ezer forint bírságot szabott ki a választási bizottság Karácsony Gergelyre vissza nem vitt aláírásgyűjtő ívek miatt

POLITIKA
2022 május 11., 11:54
comments 1
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere
photo_camera Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Fotó: Halász Júlia

Félmillió forintos bírságot szabott ki Karácsony Gergelyre a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amiért a főpolgármester két népszavazás kezdeményezőjeként több mint hatszáz népszavazási aláírásgyűjtő ívet nem juttatott vissza a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

Karácsony a Fudan egyetem, valamint az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazást tavaly, és mindkét kérdésben január 21-én adta le az aláírásgyűjtő íveket.

Az aláírások ellenőrzése után a választási bizottság március 9-én megállapította, hogy mindkét kezdeményezésben összegyűlt a szükséges kétszázezer érvényes aláírás.

A jogszabály szerint, folytatódik a közlemény, a népszavazás kezdeményezőjének valamennyi aláírásgyűjtő ívet vissza kell juttatnia az NVI-hez. Az NVB-nek a vissza nem vitt ívek miatt bírságot kell kiszabnia, ívenként 800 forintot.

A bizottság szerdai ülésén egyhangú döntéssel megállapította, hogy a Fudan egyetem ügyében az átvett 51 667 aláírásgyűjtő ívből a jogszabályban előírt határidőig 326 ívet nem adott le Karácsony, ezért 260 800 forint bírságot szabtak ki rá.

Az álláskeresési járadék ügyében kezdeményezett népszavazásnál pedig 322 ívet nem vitt vissza a kezdeményező, ami 257 600 forintos bírságot ért.

Az NVB határozatai ellen napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

A bizottság, írja az MTI, elfogadta a gyermekvédelminek mondott kérdésekről szóló népszavazások eredményét összefoglaló közleményét is, amit a testület honlapján és a Magyar Közlönyben hoznak nyilvánosságra. Az április 3-ai népszavazás eredménye április 28-án emelkedett jogerőre.

Az NVB szerdán már a DK, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP delegáltjával kiegészülve tartotta meg ülését. Az NVB-nek hét, az Országgyűlés által választott tagja van, de az Országgyűlésben frakcióval rendelkező pártok is küldhetnek megbízottat a testületbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.