Milliós nyereséggel zárt Gruevszki magyar cége

POLITIKA
2022 május 11., 04:53
comments 1

Az adófizetési kötelezettség elszámolása után végeredményben 3,8 millió forint tiszta nyereséget mutatott ki Nikola Gruevszki magyar cége, ami kimagasló, 76 százalékos árbevétel-arányos nyereséget jelent. Ezt azonban nem fizette ki osztalékként, bent hagyta a cégben - írta meg az mfor.hu.

A gazdasági lap szerint a hazánkba menekült volt macedón államfő I.C.I.C. Kft. nevű cégének kereken 5 millió forint folyt be a kasszájába, ám ennek tevékenység vagy forrás szerinti részletezését nem tartalmazza a kiegészítő melléklet. Ezzel szemben költségként mindössze 774 ezer forintot számolt el anyagjellegű ráfordítás címén, amiről szintén nem derül ki, hogy milyen kiadásról van szó pontosan. A cég főtevékenysége amúgy a tanácsadás, és mindössze néhány hónapos működés is elég volt a nyereséghez.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Szijjártó Péter külügyminiszter a saját irodájában szokta fogadni Gruevszkit, hogy kikérje a tanácsát a Nyugat-Balkánnal kapcsolatos ügyekben - ezt még 2019 nyarán ismerte el. Ennek oka a miniszter véleménye szerint az, hogy tőle tudják a leghitelesebb információkat beszerezni a térségről, hiszen 10 évig volt miniszterelnök - írta az mfor.

Amúgy sikkasztásért nem jogerősen 7 év börtönre ítélte egy észak-macedón bíróság Nikola Gruevszki bukott macedón miniszterelnököt. A vád szerint a kormányzó pártjához érkezett adományokból sikkasztott el 1,3 millió eurót, 2012-13 között egy belize-i offshore cégen keresztül építési telkeket vett a pénzből Macedóniában. Magyarországon azonban felhőtlenül szórakozhat a pesti éjszakában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.