Nem gyárt több iPodot az Apple

TECH
2022 május 11., 08:31
comments 6

Bejelentette az Apple, hogy megszünteti az iPod Touch – az iPod zenelejátszók legújabb generációja – gyártását, és ezzel lezárja az iPod-széria történetét.

A bejelentéssel egy 21 éves história végére tesz pontot az óriásvállalat.

Az első iPodot 2001-ben dobta piacra az Apple, – a készüléket Steve Jobs mutatta be egy október 23-i rendezvényen –, és bár még csak 1000 számot tudott tárolni, azonnal forradalmasította a mindennapi zenehallgatást.

Steve Jobs egy iPoddal 2005-ben az éves Macworld Expón
photo_camera Steve Jobs egy iPoddal villog 2005-ben az éves Macworld Expón Fotó: Justin Sullivan/Getty Images via AFP

Az évek során többféle iPod-modell is készült - köztük a Nano és a Shuffle -, az utolsó generációt, az iPod Touch-t pedig épp az iPhone bejelentése előtt néhány hónappal dobták piacra 2007-ben, azóta tartotta magát hősiesen.

A Touch-generációt ugyanaz a csapat tervezte, amely később az iPhone-t is, ami aztán végleg háttérbe szorította a zenelejátszó készüléket. Az Apple szerint, amely 2019-ben adta ki az utolsó iPod-szériát, a Touch továbbra is megvásárolható lesz, amíg a készlet tart, de új már nem készül belőle.

Az iPod nem az első MP3-lejátszó volt a piacon, ahogyan az iPhone sem az első okostelefon - de az egyedi Apple-dizájn nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az embereket tömegével terelje át a digitális zenehallgatás irányába.

2001-ben a zeneipar a túlélésért küzdött az illegális fájlmegosztás miatt, a zenéket ugyanis gyorsabban másolták és osztották meg a platformokon, mint hogy a lemezkiadók fel tudtak volna lépni a jogsértések ellen. Az iTunes és az iPod piacra lépése mentőövet jelentett a kiadóknak a jogszerűen vásárolt letöltésekből származó bevételek miatt – és óriási fogás volt az Apple-nek is a Microsofttal folytatott szoftverpiaci versengésben is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.