Nem gyárt több iPodot az Apple

május 11., szerda 8:31
6

Bejelentette az Apple, hogy megszünteti az iPod Touch – az iPod zenelejátszók legújabb generációja – gyártását, és ezzel lezárja az iPod-széria történetét.

A bejelentéssel egy 21 éves história végére tesz pontot az óriásvállalat.

Az első iPodot 2001-ben dobta piacra az Apple, – a készüléket Steve Jobs mutatta be egy október 23-i rendezvényen –, és bár még csak 1000 számot tudott tárolni, azonnal forradalmasította a mindennapi zenehallgatást.

Steve Jobs egy iPoddal villog 2005-ben az éves Macworld Expón Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

Az évek során többféle iPod-modell is készült - köztük a Nano és a Shuffle -, az utolsó generációt, az iPod Touch-t pedig épp az iPhone bejelentése előtt néhány hónappal dobták piacra 2007-ben, azóta tartotta magát hősiesen.

A Touch-generációt ugyanaz a csapat tervezte, amely később az iPhone-t is, ami aztán végleg háttérbe szorította a zenelejátszó készüléket. Az Apple szerint, amely 2019-ben adta ki az utolsó iPod-szériát, a Touch továbbra is megvásárolható lesz, amíg a készlet tart, de új már nem készül belőle.

Az iPod nem az első MP3-lejátszó volt a piacon, ahogyan az iPhone sem az első okostelefon - de az egyedi Apple-dizájn nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az embereket tömegével terelje át a digitális zenehallgatás irányába.

2001-ben a zeneipar a túlélésért küzdött az illegális fájlmegosztás miatt, a zenéket ugyanis gyorsabban másolták és osztották meg a platformokon, mint hogy a lemezkiadók fel tudtak volna lépni a jogsértések ellen. Az iTunes és az iPod piacra lépése mentőövet jelentett a kiadóknak a jogszerűen vásárolt letöltésekből származó bevételek miatt – és óriási fogás volt az Apple-nek is a Microsofttal folytatott szoftverpiaci versengésben is. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt