Ítéletet hoztak a Romániát megrengető diszkótűz felelőseiről

május 12., csütörtök 13:39
1

Hat évig tartott a per, amelynek végén jogerős ítélet született csütörtökön a bukaresti Colectiv klubban öt éve bekövetkezett, 65 ember halálát okozó tűzvész felelőseinek ügyében.

A Colectiv belülről a tűzeset előtt. Forrás: Colectiv Facebook. Fotó: Constantin Nicolae Shinijikun

A román fővárosban található, Colectiv nevű szórakozóhelyen 2015. október 30-án ütött ki a tűz, amelyben a helyszínen 26-an haltak meg. 38 további áldozat a kórházban hunyt el. Az ő tragédiájuk különösen megrázta a román társadalmat, hisz Európa egyik fővárosának kórházaiban lelték halálukat olyan égési sérülésekkel, amelyekkel esélyük lehetett volna a túlélésre, ha megfelelő ellátást kapnak. Minderről nagy hatású dokumentumfilm készült 2019-ben, amelyről hosszabban is írtunk ebben a cikkünkben.

2015 novemberében, pár nappal az eset után komoly tömegtüntetéseket váltott ki Bukarestben a Colectivben történt tragédia. Fotó: DANIEL MIHAILESCU

A bukaresti táblabíróság csütörtöki döntése enyhítette az alapfokon eljáró bukaresti törvényszék által kiszabott büntetéseket, de a klub üzemeltetőit és a végzetes tűzijátékot elindító pirotechnikusokat így is 6 és 11 év közötti, a szórakozóhely működését engedélyező volt kerületi polgármestert, az azóta az egyik bukaresti kerületi önkormányzat élére megválasztott Cristian Popescu-Piedonét pedig négyéves letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az elítélteknek - a tűzoltósággal és az önkormányzattal közösen - jelentős kártérítési összegeket is fizetniük kell az áldozatok hozzátartozóinak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt