Kihallgatta a NAV a badacsonytomaji képviselő-testület korábbi és mostani tagjait

bűnügy
2022 május 12., 05:00
comments 2

Az adónyomozók a választás után egyenként idézték be a badacsonytomaji képviselő-testület korábbi és mostani tagjait – írja a 24.hu. A lap azt írja, hogy az adóhatóság a 2,4 milliárdos Tátika-projekt szabálytalanságait vizsgálja.

Laposa Bence, az önkormányzat korábbi tagja a 24.hu-nak megerősítette, hogy képviselőtársaival együtt őt is kihallgatták Veszprémben. A borász azt mondta, az adónyomozók arról kérdezték, hogy a testület tudott-e a több tízmilliós pénzosztásról, és hogy született-e olyan önkormányzati döntés, amely felhatalmazást adhatott a projektmenedzseri szerződések megkötésére.

2021-ben rendőrségi nyomozás indult nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen a Badacsonytomajnak adott nagy összegű uniós támogatás kifizetéseivel kapcsolatban. 2020-ra kellett volna felújítani az egykori Tátika étterem hatvanas évekből származó, nemrég műemlékké nyilvánított betonépületét és a környező tóparti sétányt. A munkálatok viszont megcsúsztak, és még 2022 elején is csak a bontási munkálatoknál tartottak, a beruházás pedig azóta le is állt.

A Közbeszerzési Döntőbizottság elmarasztalta az önkormányzatot, és hatmilliós pénzbüntetést szabtak ki, miután Krisztin N. László polgármester a pályázati pénzből a település jegyzőjének és több városházi alkalmazottnak milliós nagyságrendű összegeket fizetett ki projektmenedzsment címén, miközben a beruházásnak volt saját projektmenedzser-cége.

A 24.hu azt írja, a nyomozóhatóságot a polgármester korábbi helyettese, Orbán Péter kereste meg két évvel ezelőtt, majd az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának, az OLAF-nak is jelezte, hogy szerinte gondok vannak a település legnagyobb költségvetésű projektjével. Az OLAF emberei tavaly már helyszíni ellenőrzést végeztek, a magyar vizsgálatot pedig a NAV vette át a rendőröktől. Krisztin N. László otthonában 2021 júniusában tartottak házkutatást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.