Megtagadták egy horvát nő abortuszát, akinek a magzatánál agresszív agydaganatot diagnosztizáltak

május 12., csütörtök 5:27
7

Megtagadták egy horvát nő abortuszkérelmét annak ellenére, hogy a magzatnak komoly egészségügyi problémái vannak.

Mirela Čavajda magzatánál agresszív agydaganatot diagnosztizáltak április végén, a terhesség hatodik hónapjában, de négy kórházban is megtagadták a magzat abortálását, holott törvényileg joga lett volna hozzá a nőnek.

Horvátországban a terhességmegszakítás a 10. hétig engedélyezett, utána pedig csak akkor lehet, ha a magzat súlyosan sérült, veszélyezteti a nő életét vagy a magzat vérfertőzésből, nemi erőszakból fogant. Az országban egyébként a katolikus egyház által támogatott konzervatív csoportok régóta követelnek teljes abortusztilalmat.

Noha törvényileg még megengedett a terhességmegszakítás, az abortuszt egyre jobban korlátozzák az országban, mivel a növekvő vallási nyomás arra készteti az orvosokat, hogy erkölcsi okokból elutasítsák azt.

A 39 éves Čavajdának már van egy gyereke, és az orvosa azt mondta neki, hogy a magzat az agytumor miatt vagy meghal vagy súlyos sérültséggel jön a világra, ezért döntött az abortusz mellett. Zágrábban azonban négy kórházban is visszautasították a kérelmét olyanokra hivatkozva, hogy nem tudták megerősíteni a magzat sérültségét, vagy hiányzik az abortáláshoz szükséges állapot.

Az eset országos felháborodást váltott ki, Zágrábban tüntetést is szerveztek. Ezután Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter szerdán kijelentette, hogy egy orvosi „bizottság engedélyezte a nő terhességének megszakítását”. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt