Megtagadták egy horvát nő abortuszát, akinek a magzatánál agresszív agydaganatot diagnosztizáltak

külföld
2022 május 12., 05:27
comments 6

Megtagadták egy horvát nő abortuszkérelmét annak ellenére, hogy a magzatnak komoly egészségügyi problémái vannak.

Mirela Čavajda magzatánál agresszív agydaganatot diagnosztizáltak április végén, a terhesség hatodik hónapjában, de négy kórházban is megtagadták a magzat abortálását, holott törvényileg joga lett volna hozzá a nőnek.

Horvátországban a terhességmegszakítás a 10. hétig engedélyezett, utána pedig csak akkor lehet, ha a magzat súlyosan sérült, veszélyezteti a nő életét vagy a magzat vérfertőzésből, nemi erőszakból fogant. Az országban egyébként a katolikus egyház által támogatott konzervatív csoportok régóta követelnek teljes abortusztilalmat.

Noha törvényileg még megengedett a terhességmegszakítás, az abortuszt egyre jobban korlátozzák az országban, mivel a növekvő vallási nyomás arra készteti az orvosokat, hogy erkölcsi okokból elutasítsák azt.

A 39 éves Čavajdának már van egy gyereke, és az orvosa azt mondta neki, hogy a magzat az agytumor miatt vagy meghal vagy súlyos sérültséggel jön a világra, ezért döntött az abortusz mellett. Zágrábban azonban négy kórházban is visszautasították a kérelmét olyanokra hivatkozva, hogy nem tudták megerősíteni a magzat sérültségét, vagy hiányzik az abortáláshoz szükséges állapot.

Az eset országos felháborodást váltott ki, Zágrábban tüntetést is szerveztek. Ezután Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter szerdán kijelentette, hogy egy orvosi „bizottság engedélyezte a nő terhességének megszakítását”. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.