Izraeli rendőrök rohanták le a palesztin újságíró temetési menetét

május 13., péntek 14:18
18

Megtámadták az izraeli hatóságok a héten agyonlőtt palesztin-amerikai újságíró, az Al Jazeera riportere, Sirín Abu Akla temetési menetét. Legalább tízen szorultak orvosi segítségre. Az izraeli hatóságok szerint a gyászolók megzavarták a közrendet, mivel Izrael tiltja a palesztin zászlók nyilvános kitűzését, a menet által énekelt éneket pedig nacionalista uszításnak vették.

Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu Agency via AFP

Az 51 éves Abu Akla ismert újságíró volt, aki éveken át számolt be az izraeli megszállásról és a régió ügyeiről. Szerdán lőtték le, miközben egy izraeli katonai rajtaütésről tudósított. Szemtanúk szerint a katonák lőtték fejbe. Az izraeli hatóságok szerint ugyanakkor továbbra sem lehet megállapítani, ki lőhette le a riportert, a Palesztin Hatóságok nem hajlandóak együtt vizsgálni az ügyet.

A gyászmenet oszlatásáról felvétel is készült, ahol látni, hogyan rohamozzák meg az - Izrael által annektált kelet-jeruzsálemi - Szent József kórház előtt az újságíró koporsóját vivő tömeget. A rendőrök kábítógránátokat is használtak. "Izrael embertelensége teljes mértékben megmutatkozik" - mondta a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egykori tisztviselője. (TheGuardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt