Két és fél évvel a világjárvány kitörése után Észak-Korea is elismerte, hogy elérte a koronavírus

járvány
2022 május 13., 07:46
Észak-koreai járványelhárító tiszt hőmérőzi egy busz utasát Vonszan városának határában 2020. október 29-én.
photo_camera Észak-koreai járványelhárító tiszt hőmérőzi egy busz utasát Vonszan városának határában 2020. október 29-én. Fotó: KIM WON JIN/AFP

Hat halálos áldozata van a koronavírus-járványnak, jelentette a hivatalos észak-koreai hírügynökség, a KCNA. A világtól teljesen elzárt sztálinista diktatúra csütörtökön ismerte be először, hogy a koronavírus elérte az országot, pénteken pedig már halálos áldozatokról jelentettek. A KCNA beszámolója szerint 187500 észak-koreait különítettek el és kezelnek, miután április vége óta "ismeretlen eredetű láz" terjed az országban. A jelentés szerint már mintegy 350 ezer ember mutatott lázas tüneteket, csak kedden 18000 új esetet jelentettek.

Az első haláleseteket azután ismerték el, hogy a rezsim "legmagasabb fokú vészhelyzeti intézkedéseket" léptetett életbe Phenjanban, a fővárosban. Hogy mi a valós helyzet, arról nehéz tájékozódni, de a Guardian azt írja, hogy a szakértők szerint valószínűleg senki, vagy ha mégis, nagyon kevesen vannak beoltva az ország 26 millió lakójából. Észak-Korea korábban a kínai és orosz vakcinafelajánlásokat is visszautasította.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.