Közös beruházást tervez az EU a védelmi kiadások növelésére

eu
2022 május 13., 13:31
comments 2

Új befektetési eszközök kialakításán dolgozik az Európai Unió, hogy finanszírozni tudja a térség katonai kiadásait, írja a Bloomberg az ezt taglaló EU-s jelentéstervezetről. A Defend-EU névre keresztelt bővítéstervezet célja, hogy „feltérképezze, koordinálja és ösztönözze a közös fejlesztést, beszerzést és tulajdonjogot a védelmi felszerelések teljes életciklusa alatt” - olvasható a dokumentumban.

A javaslatok már a jövő héten a miniszterek elé kerülhetnek. Ezek új költségvetési megoldásokat tartalmaznának, amelyek önkéntes alapon csatornáznák be a tagállami védelmi hozzájárulásokat. Ezenkívül javasolják még az Európai Beruházási Bank védelmi beruházásokat érintő tiltásait, valamint hosszú távon egy új közös közbeszerzési szervezet létrehozását. A tervezet elviekben a NATO számára is előnyös lenne: elősegítené a transzatlanti tehermegosztás kiegyensúlyozását, tehát az EU nagyobb mértékben járulhatna hozzá a NATO működéséhez.

A jelentésben felsorolják a legfontosabb légvédelmi hiányosságokat, mint például

  • légi- és rakétavédelmi rendszerek,
  • lőszer, rakéta és pótalkatrészek,
  • műhold alapú biztonsági kapcsolat és a kibervédelem hiánya.

Ezen túl elismerik, hogy a jelenlegi költségvetésen belül az EU-nak nincs nagy mozgástere a jelenlegi költségvetésen belül ahhoz, hogy érdemben növelje az Európai Védelmi Alapot.

A dokumentum még csak tervezet, tehát még sok minden változhat benne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.