Mivel Oroszország hivatalosan nem háborúzik, katonái sorra tagadják meg az ukrajnai szolgálatot

külföld
2022 május 13., 09:17
comments 15

Szerződéses orosz katonák sora tagadja meg, hogy Ukrajnában vessék be, írja a Guardian saját értesüléseire és más beszámolókra hivatkozó cikkében. A lapnak csak álnéven, Dmitrijként nyilatkozó, egy békeidőben a Távol-Keleten állomásozó elitalakulat szerződéses katonája például április végén tagadta meg, hogy újra Ukrajnába vezényeljék. Alakulata februárban már megjárta a frontot, így szembesülhetett azzal, milyen keményen harcolnak az ukránok. Amikor parancsot kaptak, hogy újra Ukrajnába induljanak, "hamar kiderült, hogy ezzel nem mindenki ért egyet" - mesélte, hozzátéve, hogy ő se koporsóban szeretne hazatérni a családjához. Nyolc társával együtt így közölte, hogy ő nem megy. Parancsnokai eleinte dühösek voltak, de végül "lenyugodtak, mert tudták, hogy nem nagyon tehetnek semmit".

Dmitrij azóta Belgorodban, a Harkivhoz legközelebbi orosz nagyvárosban szolgál. Öt éve katona, júniusban jár le a szerződése. "leszolgálom a maradék időmet, azt már itt se vagyok" - mondta.

Dmitrij és társai példája nem egyedi, a BBC orosz adásának Szergej Bokov, a 23 éves szerződéses katona azt mesélte, hogy amikor április végén közölte parancsnokaival, hogy otthagyja a sereget, azok már meg se próbálták lebeszélni erről.

Mihail Benyas, a parancsmegtagadó katonáknak jogsegélyt nyújtó ügyvéd szerint "száz és száz" katona lépett már kapcsolatba csapatával. Mindannyiukat arról tudta tájékoztatni, hogy mivel Oroszország hivatalosan nem áll háborúban, a parancsmegtagadást legfeljebb a seregből való leszerelésükkel büntethetik. "Parancsnokaik ugyan börtönnel fenyegetik őket, de mi megmondjuk nekik, hogy nyugodtan mondhatnak nemet. Ha orosz földön utasítják vissza, hogy harcoljanak, nincs jogalap büntetőeljárásra ellenük" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.