Mivel Oroszország hivatalosan nem háborúzik, katonái sorra tagadják meg az ukrajnai szolgálatot

május 13., péntek 9:17
16

Szerződéses orosz katonák sora tagadja meg, hogy Ukrajnában vessék be, írja a Guardian saját értesüléseire és más beszámolókra hivatkozó cikkében. A lapnak csak álnéven, Dmitrijként nyilatkozó, egy békeidőben a Távol-Keleten állomásozó elitalakulat szerződéses katonája például április végén tagadta meg, hogy újra Ukrajnába vezényeljék. Alakulata februárban már megjárta a frontot, így szembesülhetett azzal, milyen keményen harcolnak az ukránok. Amikor parancsot kaptak, hogy újra Ukrajnába induljanak, "hamar kiderült, hogy ezzel nem mindenki ért egyet" - mesélte, hozzátéve, hogy ő se koporsóban szeretne hazatérni a családjához. Nyolc társával együtt így közölte, hogy ő nem megy. Parancsnokai eleinte dühösek voltak, de végül "lenyugodtak, mert tudták, hogy nem nagyon tehetnek semmit".

Dmitrij azóta Belgorodban, a Harkivhoz legközelebbi orosz nagyvárosban szolgál. Öt éve katona, júniusban jár le a szerződése. "leszolgálom a maradék időmet, azt már itt se vagyok" - mondta.

Dmitrij és társai példája nem egyedi, a BBC orosz adásának Szergej Bokov, a 23 éves szerződéses katona azt mesélte, hogy amikor április végén közölte parancsnokaival, hogy otthagyja a sereget, azok már meg se próbálták lebeszélni erről.

Mihail Benyas, a parancsmegtagadó katonáknak jogsegélyt nyújtó ügyvéd szerint "száz és száz" katona lépett már kapcsolatba csapatával. Mindannyiukat arról tudta tájékoztatni, hogy mivel Oroszország hivatalosan nem áll háborúban, a parancsmegtagadást legfeljebb a seregből való leszerelésükkel büntethetik. "Parancsnokaik ugyan börtönnel fenyegetik őket, de mi megmondjuk nekik, hogy nyugodtan mondhatnak nemet. Ha orosz földön utasítják vissza, hogy harcoljanak, nincs jogalap büntetőeljárásra ellenük" - mondta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt