Blinken és Stoltenberg is biztos benne, hogy nem lesz akadálya a skandináv országok NATO-tagságának

háború
2022 május 15., 14:35
comments 1

Berlinben üléseznek a NATO-tagállamok külügyminiszterei – a helyszínen van mások mellett az amerikai Anthony Blinken, a német Annalena Baerbock és Szijjártó Péter is. A találkozó egyik legaktuálisabb témája természetesen a finn kormány vasárnapi bejelentése arról, hogy Oroszország fenyegetése dacára csatlakozni kívánnak a NATO-hoz.

A NATO-tagállam Törökország nem lelkes a fejlemények miatt. Korábban Recep Tayyip Erdogan is kritikusan nyilatkozott a skandináv szándékok hallatán, Berlinben pedig Törökország külügyminisztere, Mevlüt Çavuşoğlu beszélt arról, hogy Svédországnak és Finnországnak fel kell hagynia a „terroristák támogatásával” országukban, és fel kell oldania a Törökországgal szembeni exporttilalmakat, ha a NATO-tagságra törekszik. A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter ehhez kapcsolódóan azt nyilatkozta, „tekintettel kell lenni” a törökök érzékenységére.

A kérdés azért érzékeny, mert a NATO bővítéséről szóló bármilyen döntéshez mind a 30 tagállam egyhangú jóváhagyása szükséges.

Annalena Baerbock német külügyminiszter Berlinben, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár videókapcsolaton keresztül kapcsolódott be a NATO-külügyminiszterek tanácskozásába
photo_camera Annalena Baerbock német külügyminiszter Berlinben, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár videókapcsolaton keresztül kapcsolódott be a NATO-külügyminiszterek tanácskozásába Fotó: BERND VON JUTRCZENKA/dpa Picture-Alliance via AFP

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki videókapcsolaton keresztül kapcsolódott be az esemény után zajló nemzetközi sajtótájékoztatóba, arról beszélt, hogy Oroszország ukrajnai offenzívája kudarcba fulladt, a Donbasz térségében folytatott művelete is megrekedt.

A főtitkár szerint Moszkva elsőszámú terve elbukott: nem sikerült bevenniük Kijevet, és a friss hírek szerint visszavonulnak Harkivból is. Stoltenberg a skandináv országok csatlakozásával kapcsolatban azt mondta: képesek lesznek a török aggályokat úgy kezelni, hogy az ne késleltesse a finn tagságot vagy csatlakozási folyamatot. Jelezte továbbá, hogy Ankara nem akarja megakadályozni az északi államok tagsági kérelmét.

Anthony Blinken arról beszélt az egyeztetés után, hogy nagyon erős a támogatottsága Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának a tagállamok között. Az amerikai külügyminiszter a Çavuşoğluval folytatott beszélgetése után azt mondta, nagyon bízik a konszenzusban. A Reuters jelentése szerint Blinken azt is kijelentette, hogy az USA újra megnyitja nagykövetségét Kijevben.

A leghatározottabban Annalena Baerbock nyilatkozott, amikor azt mondta: Finnország és Svédország már gyakorlatilag NATO-tagok, csak még nincs tagsági kártyájuk. „Ha ti készen álltok, mi készen állunk” - üzent a zöld politikus a skandináv országoknak. A német külügyminiszter szerint Oroszország egyoldalúan megtagadta a NATO-val 1997-ben kötött együttműködési megállapodást, és viselkedésével világossá tette: a korábbi egyezség semmit sem ér számára. Baerbock szerint a megállapodást Oroszország mondta fel egyoldalúan - nem pedig a NATO. (Guardian / BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.