Finnország hivatalosan is bejelentette, hogy csatlakozni akar a NATO-hoz

május 15., vasárnap 10:57
1

Finnország kormánya hivatalosan is bejelentette, hogy az ország csatlakozni kíván a NATO-hoz. Erről Sanna Marin finn miniszterelnök és Sauli Niinistö elnök tartott vasárnap sajtótájékoztatót.

A két vezető csütörtökön már lényegében bejelentette, hogy Finnország NATO-tagságért folyamodik, az akkori nyilatkozat nyelvezete viszont még kerülte a nagyon határozott kijelentéseket. Akkor még úgy fogalmaztak, hogy „Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot”, ehhez képest Sauli Niinistö finn elnök most nagyon határozottan és félreérthetetlenül kijelentette, hogy "Finnország kérvényezi a NATO-tagságát".

Sanna Marin finn miniszterelnök és Sauli Niinistö finn elnök Fotó: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP

A döntésről, amit Sanna Marin miniszterelnök túlzás nélkül történelmi jelentőségűnek nevezett, még döntenie kell a finn parlamentnek is. Amennyiben a törvényhozók is rábólintanak, és a NATO fölveszi Finnországot, úgy a NATO-orosz határ lényegében megduplázódna, Finnország ugyanis 1300 kilométeren határos Oroszországgal.

Vlagyimir Putyin már jelezte Finnországnak, hogy ha belépne a NATO-ba, azzal nagyon megrontaná az orosz-finn kapcsolatokat, a napokban pedig már le is állt az orosz áramexport Finnország felé, állítólag azért, meg gondok akadtak a kifizetésekkel.

Közben Svédországban is hamarosan megszülethet a hivatalos döntés a NATO-csatlakozásról. A kormányzó svéd szociáldemokrata párt vasárnap tárgyal a kérdésről, így könnyen lehet, hogy a finn és svéd kormányok lényegében együtt jelentkeznek a NATO-tagságra. Hogy milyen hatással lenne a NATO kapacitásaira az esetleges svéd és finn csatlakozás, arról Király András kollégám írt nemrég részletesebben. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt