Finnország hivatalosan is bejelentette, hogy csatlakozni akar a NATO-hoz

külföld
2022 május 15., 10:57
comments 1

Finnország kormánya hivatalosan is bejelentette, hogy az ország csatlakozni kíván a NATO-hoz. Erről Sanna Marin finn miniszterelnök és Sauli Niinistö elnök tartott vasárnap sajtótájékoztatót.

A két vezető csütörtökön már lényegében bejelentette, hogy Finnország NATO-tagságért folyamodik, az akkori nyilatkozat nyelvezete viszont még kerülte a nagyon határozott kijelentéseket. Akkor még úgy fogalmaztak, hogy „Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot”, ehhez képest Sauli Niinistö finn elnök most nagyon határozottan és félreérthetetlenül kijelentette, hogy "Finnország kérvényezi a NATO-tagságát".

photo_camera Sanna Marin finn miniszterelnök és Sauli Niinistö finn elnök Fotó: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP

A döntésről, amit Sanna Marin miniszterelnök túlzás nélkül történelmi jelentőségűnek nevezett, még döntenie kell a finn parlamentnek is. Amennyiben a törvényhozók is rábólintanak, és a NATO fölveszi Finnországot, úgy a NATO-orosz határ lényegében megduplázódna, Finnország ugyanis 1300 kilométeren határos Oroszországgal.

Vlagyimir Putyin már jelezte Finnországnak, hogy ha belépne a NATO-ba, azzal nagyon megrontaná az orosz-finn kapcsolatokat, a napokban pedig már le is állt az orosz áramexport Finnország felé, állítólag azért, meg gondok akadtak a kifizetésekkel.

Közben Svédországban is hamarosan megszülethet a hivatalos döntés a NATO-csatlakozásról. A kormányzó svéd szociáldemokrata párt vasárnap tárgyal a kérdésről, így könnyen lehet, hogy a finn és svéd kormányok lényegében együtt jelentkeznek a NATO-tagságra. Hogy milyen hatással lenne a NATO kapacitásaira az esetleges svéd és finn csatlakozás, arról Király András kollégám írt nemrég részletesebben. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.