Online közvetítette egy fegyveres, ahogy 10 embert lelő egy szupermarketben Buffalóban

bűnügy
2022 május 15., 06:01
comments 6

10 embert agyonlőtt, hármat pedig súlyosan megsebesített egy fegyveres férfi szombaton az Egyesült Államokban, a New York állambeli Buffaloban. A 18 éves fehér férfi behajtott egy Tops Friendly Market nevű szupermarket parkolójába, a parkolóban lelőtt négy embert, majd az üzletben még kilenc embert, mielőtt megadta magát a rendőröknek.

A tettét pedig a sisakjára szerelt kamerával élőben közvetítette a leginkább videójáték streamelésre használt Twitch nevű oldalon. A hatóságok rasszista gyűlöletbűncselekményként kezelik az esetet, az áldozatok és sérültek közül 11-en feketék. A gyilkos szombaton a bíróságon tagadta bűnösségét.

photo_camera Fotó: JOHN NORMILE/Getty Images via AFP

A fegyveres, Payton Gendron 18 éves, a Buffalotól több mint 300 kilométerre keletre fekvő Conklinban lakik. Már elkezdte az élő közvetítését, amikor szombat délután behajtott a szupermarket parkolójába. Amikor megállt, csak annyit mondott, "meg kell csinálni", majd kiszállt, és egy puskával tüzet nyitott. A parkolóban már négy emberre rálőtt, közülük hárman életüket vesztették. Amikor belépett a boltba, a biztonsági őr, egy nyugalmazott buffalói rendőrtiszt többször rálőtt, de Gendron golyóálló mellényt viselt, ami felfogta a lövéseket. Ezután végzett a biztonsági őrrel, majd folytatta az ámokfutását a boltban, amíg ki nem értek a rendőrök.

Gendron arra készült, hogy végez magával, legalábbis több tanú is látta, hogy a puskáját a torkának tartva lép ki a boltból. A rendőrök viszont lebeszélték az öngyilkosságról, a férfi eldobta a puskát, és letartóztatták. A hatóságok szerint legálisan vásárolta a mészárláshoz használt fegyvert, bár az abba használt tárat New York államban nem lehet árusítani.

A Twitch az esettel kapcsolatban annyit közölt, hogy az élő adást kevesebb mint két perccel azután lekapcsolták, hogy Gendron elkezdett lövöldözni az áruháznál.

Online terjed egy dokumentum, amelyben állítólag a gyilkos kifejti a rasszista, bevándorlásellenes és antiszemita nézeteit, és arról is ír, hogy a 2019-es, Új-Zélandon történt Christchurch-i mészárlás inspirálta a tettét. A hatóságok hivatalosan nem erősítették meg, hogy tényleg Gendrontól származik az írás, de a nyomozók vizsgálják, van-e kapcsolat e között és a gyilkosságok között. Erie megye sheriffje, John Garcia viszont sajtótájékoztatóján egyértelműen rasszista gyűlöletbűncselekményként beszélt az esetről. Garcia színtiszta gonoszságnak nevezte a mészárlást, és hangsúlyozta, hogy a gyilkos a közösségen kívülről érkezett.

Joe Biden amerikai elnök is megszólalt az ügyben. Mint mondta, a nyomozóknak ki kell derítenie, mi áll az eset hátterében, azt a morális igazságot viszont már most ki lehet és kell mondani, hogy a rasszista gyűlöletbűncselekmények szétfeszítik az amerikai társadalom szövetét és az ilyen fajta, fehér fajvédő terrorizmus mindennek ellentmond, amire Amerika épül. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.