A drága búza milliárdos veszteségbe lökte Mészáros Lőrinc környezetszennyező keményítőgyárát

gazdaság
2022 május 16., 17:56
comments 1

Hatalmasat növekedett a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő visontai keményítőgyár árbevétele 2021-ben, de a környezetszennyezési ügyéről híres Viresol Kft. így is tekintélyes, 2,2 milliárd forintos veszteséggel zárt - derül ki a cég beszámolójából. A Mátrai Erőmű területén működő búzafeldolgozó a 2020-as 16,8 milliárd forintos forgalomról 27 milliárd forintra tudott fejlődni, de a vesztesége is 2 milliárd forinttal gyarapodott a 2020-as 214 millió forintos veszteséghez képest.

A beszámolóból kiderül, hogy főleg az exportértékesítés növekedett elképesztő mértékben: 2020-ban 14 milliárd forint, 2021-ben 22,4 milliárd forint származott exportból. Főleg a németeknek adnak el termékeket, de gyakorlatilag az összes uniós országban akadt vevőjük. A veszteség vélhetően abból ered, hogy az anyagköltség 13 milliárd forintról 21 milliárd forintra ugrott.

Vagyis drágább lett a búza, az őszi búza felvásárlási ára 2021 áprilisában és májusában is az elmúlt évek rekordját produkálta. Ez persze a bolti árakban is látszik, szeptember óta akár 30-40 százalékkal emelkedett a kenyér ára.

photo_camera Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A Viresol tehát anyagi értelemben nem nagyon lehet elégedett a 2021-es eredménnyel, de legalább Polt Péter legfőbb ügyész megszüntette az eljárást Mészáros Lőrinc cégének környezetszennyezésével kapcsolatban, mondván, hogy időközben Mészáros megszüntette a környezetkárosító tevékenységét. A kormány is mindent megtett a cég érdekében, hiszen Mészáros Lőrinc keményítőgyára 2020 novemberében két részletben összesen 2,5 milliárd forint kedvezményes kamatozású kölcsönt kapott a koronavírus okozta gazdasági nehézségek enyhítésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.