A drága búza milliárdos veszteségbe lökte Mészáros Lőrinc környezetszennyező keményítőgyárát

május 16., hétfő 17:56
1

Hatalmasat növekedett a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő visontai keményítőgyár árbevétele 2021-ben, de a környezetszennyezési ügyéről híres Viresol Kft. így is tekintélyes, 2,2 milliárd forintos veszteséggel zárt - derül ki a cég beszámolójából. A Mátrai Erőmű területén működő búzafeldolgozó a 2020-as 16,8 milliárd forintos forgalomról 27 milliárd forintra tudott fejlődni, de a vesztesége is 2 milliárd forinttal gyarapodott a 2020-as 214 millió forintos veszteséghez képest.

A beszámolóból kiderül, hogy főleg az exportértékesítés növekedett elképesztő mértékben: 2020-ban 14 milliárd forint, 2021-ben 22,4 milliárd forint származott exportból. Főleg a németeknek adnak el termékeket, de gyakorlatilag az összes uniós országban akadt vevőjük. A veszteség vélhetően abból ered, hogy az anyagköltség 13 milliárd forintról 21 milliárd forintra ugrott.

Vagyis drágább lett a búza, az őszi búza felvásárlási ára 2021 áprilisában és májusában is az elmúlt évek rekordját produkálta. Ez persze a bolti árakban is látszik, szeptember óta akár 30-40 százalékkal emelkedett a kenyér ára.

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A Viresol tehát anyagi értelemben nem nagyon lehet elégedett a 2021-es eredménnyel, de legalább Polt Péter legfőbb ügyész megszüntette az eljárást Mészáros Lőrinc cégének környezetszennyezésével kapcsolatban, mondván, hogy időközben Mészáros megszüntette a környezetkárosító tevékenységét. A kormány is mindent megtett a cég érdekében, hiszen Mészáros Lőrinc keményítőgyára 2020 novemberében két részletben összesen 2,5 milliárd forint kedvezményes kamatozású kölcsönt kapott a koronavírus okozta gazdasági nehézségek enyhítésére.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt