A történelemben másodszor van női miniszterelnöke Franciaországnak

külföld
2022 május 16., 16:49

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök Elisabeth Borne eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki miniszterelnöknek hétfőn.

photo_camera Elisabeth Borne Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Jean Castex miniszterelnök - április óta tudható - lemondásának benyújtása óta sejteni lehetett, hogy nő lesz az utódja, mert a szóba került utódjelöltek között olyan nevek voltak, mint Catherine Vautrin, Valérie Létard és Marisol Touraine.

A centrista-liberális Macron így két jobbközép miniszterelnök után egy inkább balra húzót nevezett ki miniszterelnöknek. Nem véletlenül, mint ahogy az sem véletlen, hogy egy jó technokrataként számon tartott volt munkaügyi minisztert, aki közlekedési miniszterként ügyesen vezényelte le az állami vasúttársaság reformját: Macron egyik fontos választási ígérete ugyanis a nyugdíjreform volt.

A 61 éves Elisbeth Borne munkaügyi minisztersége előtt volt a közlekedési és a környezetvédelmi tárca vezetője is Macron elnöksége alatt, korábban pedig vezette a párizsi metrócéget.

photo_camera Balra Borne, jobbra Edith Cresson Fotó: JOEL SAGET, LUDOVIC MARIN/AFP

Franciaországnak őelőtte egy alkalommal, egy évig volt női miniszterelnöke 1991-1992-ben, Edith Cresson személyében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.