Bár a taxisok hétfőtől több pénzt kapnak, annak egy részét vissza is kell adniuk tagdíjemelés miatt

május 16., hétfő 4:40
5

„Azért szerettünk volna tarifaemelést, mert mindenki belőlünk él. Most, hogy megkaptuk, gyorsan el is veszik egy részét. Pedig ez nekünk szólt” – mondta egy taxis a 24.hu-nak azután, hogy hétfőtől harmadával drágultak a hatósági tarifák Budapesten. Az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj 75 forintról 100 forintra emelkedett.

A 24.hu információi szerint ennek nem sokáig örülhettek a taxisok, a lap úgy tudja, hogy több fővárosi taxitársaság az emelést követően már meg is növelte a tagdíj összegét, a többiek pedig tervezik az emelést. Úgy tudni, a Főtaxi közel havi 40 ezer forinttal emelte meg azt az összeget, amiért a sofőr az adott társaságnál dolgozhat. A Főtaxi válaszában nem erősítette meg ezt az összeget, de nem is cáfolta. Azt írták, hogy „az utaskiszolgálás hatékonysága érdekében a Főtaxi új prémium tagdíjrendszert vezet be”, hozzátéve, hogy „a taxis franchise partnereink május 23-tól a heti átlagos fuvarszámok teljesítésével automatikus jóváírást kapnak a következő heti tagdíjból”. Válaszuk szerint „a prémium rendszer lehetővé teszi, hogy a kiemelt időszakokban és viszonylatokban végzett szolgáltatás ellentételezéseként partnereink akár a korábbinál alacsonyabb tagdíjat fizethessenek”.

A 24.hu szerint a City Taxinál ennél kisebb mértékű emelést vezettek be, ott havi 10 ezer forinttal nőtt a tagdíj, de a társaság nem válaszolt a megkeresésre, ahogy a 6X6 Taxi sem.

Egy, a 24.hu-nak nyilatkozó taxis arra is panaszkodott, hogy a használt autók árának növekedése szintén komoly gondot okoz a taxisoknak, miután 10 évnél öregebb autóval nem lehet dolgozni.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke azt mondta, ő konkrét emelésekről nem tud, de információi szerint több társaság is tervezi a tagdíjak növelését. Szerinte az eltérő mértékű esetleges emelések következtében akár egy verseny is kialakulhat a piacon, ami nem feltétlenül tenne rosszat a taxisoknak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt