Eladja oroszországi gyorséttermeit a McDonald's

május 16., hétfő 11:14
12

Az amerikai gyorsétterem-óriás McDonald's kivonul az orosz piacról, és eladja az egyre inkább elszigetelődő országban lévő üzletágát - közölte a vállalat hétfőn.

A McDonald's márciusban zárta be 850 éttermét az országban, ahol saját bevallása szerint 62 ezer embert foglalkoztat.

Közleményükben azt írják, a McDonald's Corporation több mint 30 évnyi működés után kivonul az orosz piacról, és elindította az oroszországi üzletág értékesítési folyamatát.

„Az ukrajnai háború okozta humanitárius válság és az azt megelőző kiszámíthatatlan működési környezet arra a következtetésre késztette a McDonald'st, hogy az oroszországi üzletág további tulajdonlása már nem tartható fenn, és nem áll összhangban a McDonald's értékeivel sem”

- írják.

Az adásvétel után az éttermek többé nem használhatják a McDonald's nevet, logót, márkajelzést vagy étlapot.

Oroszország, ahol a McDonald's a nevét viselő éttermek több mint 80 százalékát közvetlenül irányítja, a vállalat bevételének 9 százalékát és működési nyereségének 3 százalékát adja.

Chris Kempczinski vezérigazgató nyilatkozatában elmondta:

„Rendkívül büszkék vagyunk az éttermeinkben dolgozó 62 ezer alkalmazottra, valamint az üzletünket támogató több száz orosz beszállítóra és helyi franchise partnereinkre. Elkötelezettségük és a McDonald's iránti hűségük miatt a mai bejelentés rendkívül nehéz. Azonban elkötelezettséggel tartozunk globális közösségünk felé, és szilárdan ki kell tartanunk értékeink mellett”.

Emberek ülnek egy moszkvai McDonald's teraszán 2014. augusztus 21-én. Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt