Eladja oroszországi gyorséttermeit a McDonald's

háború
2022 május 16., 11:14

Az amerikai gyorsétterem-óriás McDonald's kivonul az orosz piacról, és eladja az egyre inkább elszigetelődő országban lévő üzletágát - közölte a vállalat hétfőn.

A McDonald's márciusban zárta be 850 éttermét az országban, ahol saját bevallása szerint 62 ezer embert foglalkoztat.

Közleményükben azt írják, a McDonald's Corporation több mint 30 évnyi működés után kivonul az orosz piacról, és elindította az oroszországi üzletág értékesítési folyamatát.

„Az ukrajnai háború okozta humanitárius válság és az azt megelőző kiszámíthatatlan működési környezet arra a következtetésre késztette a McDonald'st, hogy az oroszországi üzletág további tulajdonlása már nem tartható fenn, és nem áll összhangban a McDonald's értékeivel sem”

- írják.

Az adásvétel után az éttermek többé nem használhatják a McDonald's nevet, logót, márkajelzést vagy étlapot.

Oroszország, ahol a McDonald's a nevét viselő éttermek több mint 80 százalékát közvetlenül irányítja, a vállalat bevételének 9 százalékát és működési nyereségének 3 százalékát adja.

Chris Kempczinski vezérigazgató nyilatkozatában elmondta:

„Rendkívül büszkék vagyunk az éttermeinkben dolgozó 62 ezer alkalmazottra, valamint az üzletünket támogató több száz orosz beszállítóra és helyi franchise partnereinkre. Elkötelezettségük és a McDonald's iránti hűségük miatt a mai bejelentés rendkívül nehéz. Azonban elkötelezettséggel tartozunk globális közösségünk felé, és szilárdan ki kell tartanunk értékeink mellett”.

Emberek ülnek egy moszkvai McDonald's teraszán 2014. augusztus 21-én.
photo_camera Emberek ülnek egy moszkvai McDonald's teraszán 2014. augusztus 21-én. Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.