Orosz külügy: Moszkva nem fog beletörődni abba, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz

háború
2022 május 16., 08:34
comments 34

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, Finnország és Svédország NATO-csatlakozása messzire nyúló következményekkel járna - jelentette az orosz Interfax hírügynökség. Arról is beszélt, hogy a lépés következtében a globális helyzet gyökeresen megváltozna.

Rjabkov szerint Finnországnak és Svédországnak ne legyenek olyan illúziói, hogy Oroszország egyszerűen beletörődik a döntésükbe - írja az Interfax.

Svédország és Finnország biztonsága nem fog megerősödni a NATO-csatlakozás következtében, és Moszkva nem fogadja el ezt a helyzetet - jelentette ki hétfőn Szergej Rjabkov.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes 2022 március 15-én.
photo_camera Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes 2022 március 15-én. Fotó: MAXIM SHEMETOV/AFP

„A helyzet természetesen gyökeresen megváltozik a történtek fényében. (...) Mindez annak a teljesen hamis és torz felfogásnak a tükörképe, amit a nyugati politikai körök, és különösen az észak-európai országok a világban történtekről alkotnak" - mondta Moszkvában újságíróknak.

„Az pedig, hogy milyen formában fogjuk biztosítani a biztonságunkat a NATO-konfiguráció megváltozása után, egy külön kérdés. Ez attól függ majd, hogy a gyakorlatban mi lesz az eredménye Finnország és Svédország várható csatlakozásának" - hangsúlyozta Rjabkov.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.