Putyin elfogadja a finnek és a svédek NATO-tagságát, amíg a szövetség nem létesít katonai bázisokat a két országban

május 16., hétfő 20:12
7

A Financial Times szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn jelezte, hogy Oroszország képes tolerálni Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy ha a szövetség katonai bázisokat létesítene vagy atomfegyvereket telepítene bármelyik országban, arra már válaszolnának.

Putyin azt mondta, hogy a NATO északi bővítése "nem jelent direkt fenyegetést Oroszországra nézve", majd megjegyezte, hogy neki "nincs problémája" se Finnországgal, se Svédországgal. "Ha erre területre katonai infrastruktúrát is telepítenének, az már válaszlépésekre késztetne minket (...) a minket ért fenyegetés föggvényében" - mondta az orosz elnök.

Az FT értelmezése szerint az orosz fél ezzel azt jelezte, hogy képes együttélni a két északi ország NATO-tagságával, amennyiben a NATO nem telepít oda katonákat, mint ahogy azt a balti államokban és a kelet-európai tagországai esetében tette az Ukrajna orosz lerohanását megelőző időszakban.

Svédország korábban többször is egyértelműen jelezte, hogy ők nem akarnak sem NATO-bázisokat, sem atomfegyvereket. Alapvetően ugyanez a finn álláspont is, de ők vasárnap azt közölték, nem szabnak azelőtt feltételeket, hogy egyáltalán felvették volna őket a szervezetbe.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt