Az FBI nem javasolja észak-koreai informatikusok felvételét

külföld
2022 május 17., 05:52
comments 1

Amerikai hatóságok figyelmeztetést adtak ki a cégeknek, hogy a távmunka gyakoribbá válásával is maradjanak óvatosak, és ha lehet, ne alkalmazzanak Észak-Koreából jelentkező informatikai szakembereket. Az FBI és több minisztérium által közösen kiadott figyelmeztetés szerint ugyanis a rezsim így próbálhatja meg megkerülni a nyugati szankciókat, és a felvett informatikusok nem maguknak keresnék a pénzt, hanem Phenjan számára kell leadniuk a bevételeiket, melyekből az ország katonai programjait finanszírozhatják.

A figyelmeztetés szerint az észak-koreai informatikusokat távmunkából foglalkoztató cégek ellen akár a szankciók megsértése miatt is indulhat eljárás. Az amerikaiak szerint több ezer olyan észak-koreai IT-szakember keres munkát nyugati cégeknél, akik a rezsim szolgálatában állhatnak. Egy részük otthonról, egy részük pedig külföldön élve jelentkezik álláshirdetésekre.

Van, amikor az észak-koreai jelentkezők úgy tesznek, mintha dél-koreaiak vagy japánok lennének. De ilyenkor is vannak jelek, melyekre figyelhetnek a cégek: például ha a jelentkező nem hajlandó videós interjúra.

Az amerikaiak szerint az észak-koreaiak többsége Kínából és Oroszországból tevékenykedik, de vannak afrikai és dél-kelet-ázsiai országokban is. A nekik jutó fizetség nagy részét le kell adniuk az észak-koreai rezsimnek.

És ugyan a legtöbben valóban csak a külföldi devizákért keresnek munkát, vannak, akik a kormányzati hackelési és kémkedési programban is érintettek lehetnek, és elképzelhető, hogy ügyféladatokat lopnak el vagy más érzékeny adatokhoz férnek hozzá. (AP, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.