Az USA enyhít néhány Kubával szemben Trump által bevezetett szankción

május 17., kedd 8:16
2

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma bejelentette hétfőn, hogy enyhít több, Kubával szembeni szankción, azzal a céllal, hogy megkönnyítse a családegyesítéseket.

A Ned Price amerikai külügyi szóvivő jegyezte közlemény szerint a Biden-kormány ismét életbe lépteti a 2007-ben megalkotott Kubai Családegyesítési (CFRP) programot, valamint felgyorsítja a vízumkérelmek feldolgozását, lehetővé téve ezzel, hogy több kubai költözhessen az Egyesült Államokban élő családtagjaihoz.

Emellett feloldják az Egyesült Államokból Kubába indított pénzátutalások felső korlátját is, és könnyebb hozzáférést biztosítanak a kubai magánszektornak az amerikai internetes kereskedelemhez.

A kubai külügyminisztérium a döntést "a helyes irányba tett, de korlátozott előrelépésnek" nevezte, hozzátéve, hogy az intézkedés nem vet véget a Donald Trump előző amerikai elnök által életbe léptetett büntetőintézkedések okozta "gazdasági ostromnak".

Trump lényegében teljesen visszavonta az elődje, Barack Obama idején hozott reformintézkedéseket, amelyek történelmi távlatú enyhüléshez vezettek a karibi szigetországgal.

Áprilisban Washington és Havanna - négy év óta először - közvetlen tárgyalásokba kezdett a bevándorlásról. Korábban a kubai külügy bírálta Washingtont, amiért szerinte nem tartja magát ahhoz a kétoldalú egyezményhez, amely évente 20 ezer kubainak adna vízumot az Egyesült Államokba. (MTI, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt