Márki-Zay kialvatlanul és felkészületlenül sétált bele a késbe a háború ügyében

választás 2022
2022 május 17., 06:20

Hosszú cikkben számol be a Direkt36 az ellenzéki összefogás kampányának részleteiről. A kudarcnak eszerint az alkalmi szövetség megosztottsága mellett elsősorban MZP politikusi éretlensége, önfejűsége és a pártok és a kampánystáb közötti bizalmatlanság volt az oka.

Pár fontosabb részlet:

  • Márki-Zay Péter nem jól mérte fel, hogy milyen adui vannak. Két kampánytanácsadó is elmondta neki az előválasztás már borítékolható megnyerése előtt, hogy ha nem akarja elveszíteni a lendületet, miniszterelnök-jelöltként világossá kell tennie, hogy az ellenzéki térfélen új időszámítás kezdődik. Neki kell a feltételeket diktálnia a pártoknak, például ragaszkodnia kell ahhoz, hogy nem kaphatnak befutó helyet a közös listán a parlamentbe korábban csak listán bejutó képviselők - így Gyurcsány Ferenc és Molnár Zsolt.
  • MZP nem így tett, inkább saját frakciót próbált meg kialkudni a pártokkal. Az előválasztással lendületbe jövő ellenzék leállt, MZP és a pártok pedig belesüllyedtek egy hosszú alkufolyamat mocsarába, és az ilyesmiben tapasztaltabb pártvezetők idővel bedarálták.
  • Márki-Zay képtelen volt feladatokat delegálni, olyan ügyekben is mikromenedzselni akarta a kampányt, mint hogy hány fokos szögben mutasson felfelé a nyíl a plakátokon, és betűről betűre ellenőrizte a kampányújságok tartalmát. A bizalmatlanság miatt a Hold utcai központban fizikailag is elkülönült a kampánystáb vezetése és az MZP-hez kötődő Mindenki Magyarországa Mozgalom csapata.
  • A háború kitörése előtt MZP interjút adott a Partizánnak, de leharcoltan és késve érkezett, kollégáinak nem maradt idejük felkészíteni. Így csúszhatott ki az utóbb végzetesnek bizonyuló félmondat, amit aztán a Fidesz a kampányban maximálisan kihasználva úgy tálalt, hogy az ellenzék háborúba vinné az országot.
  • A cikkben egyebek mellett szó van még egy meghiúsult videóbeszélgetésről Zelenszkijjel és Gyurcsány háttérbe vonulásáról majd újraaktivizálódásáról. Utóbbi csúcspontján a DK vezetője kitette Márki-Zayt a pártvezetők közös Signal-csoportjából, Karácsonynak pedig szemrehányást tett, amiért visszalépésével "ezt az embert" a nyakukra hozta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.